A fogínyvérzés a leggyakoribb dentálhigiéniai probléma, ami a felnőtt
lakosság több mint 80 százalékát érinti valamilyen formában. Egyes pácienseknek
csak kezdődő tünetei vannak, míg másoknak komoly fogágybetegsége, mely a
rágóképességre is negatív hatással bír. Cikkünkben bemutatjuk a fogínyvérzés
leggyakoribb okait és a betegség kezelésére is kitérünk.

A fogínyvérzés oka

  • Rossz szájhigiénia: az érzékeny, gyulladt íny elsősorban a nem kielégítő szájápolás miatt alakul ki. A szájflórában megtalálható baktériumok könnyen megtelepszenek az el nem távolított lepedéken és fogkövön. A gyulladt íny könnyen vérezni kezdhet fogmosás közben, hosszan fennálló esetben pedig akut problémákat is okozhat.
  • Hormonális problémák: amikor ingadozik a hormonszintünk – például terhesség, menstruáció, menopauza vagy pajzsmirigy elégtelenség esetén – könnyen felborulhat a szájflóra egyensúlya és ínyvérzés is nagyobb eséllyel alakul ki ilyenkor.
  • Egészségtelen táplálkozás: az egyoldalú étkezés és a nem megfelelő vitaminbevitel legyengíti az immunrendszerünket, ezért hajlamosabbak lehetünk a szájbetegségekre is. A szervezetünk ilyenkor nem képes a megfelelő védekezésre, és gyorsan elszaporodnak a kórokozók a fogágy mentén.
  • Gyógyszerek mellékhatásaként: bizonyos gyógyszerek, mint antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, szájszárazságot okoznak, és a lecsökkent nyáltermelés is eredményezheti a vérző fogíny jelenségét.
A fog körüli gyulladt íny könnyen vérezni kezd

Fogínyvérzés ellen hatékonyan

Az ínyvérzés megállításában a fokozott és kielégítő szájápolásnak van a legnagyobb szerepe. Mivel a vért fogmosás után, öblítéskor fedezik fel a páciensek, azért hajlamosak óvatoskodni az érzékeny területekkel. Ez sajnos a legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hiszen a kellemetlenséget okozó baktériumok így sokkal könnyebben szaporodnak.

Hasznos tanácsok fogínyvérzés ellen:

  • Napi szinten minimum kétszer és legalább 2-3 percig mossunk fogat. Ügyeljünk a nehezen elérhető területekre is, ahol a lepedék könnyebben lerakódik.
  • Az esti fogmosás után alkalmazzunk fogköztisztító kefét vagy fogselymet. A jó szájhigiénia része a fogak közötti területek megtisztítása is, melyeket fogkefével nem érhetünk el sajnos.
  • A kifejezetten érzékeny fogakra és vérzésre hajlamos ínyre speciális fogkrémek és szájvizek is kaphatók. Érdemes lehet ezeket alkalmazni a megszokott készítmények helyett.
  • Rendszeresen járjunk dentálhigiéniai kezelésre („fogkőszedésre”) is, ugyanis a fogkövet csak ultrahangos készülékkel lehet eltávolítani a fogakról. A fogkő pedig nem más mint elmeszesedett lepedék, amely tele van baktériumokkal, és álladó ínygyulladást tart fenn.
fogínyvérzés elleni teendők
Gyakori és helyes fogmosással tehetünk a legtöbbet fogínyvérzés ellen


A fogínyvérzés kezelése azért olyan fontos, mert a tünetet okozó elváltozásnak komolyabb szövődményei is kialakulhatnak, ha nem törődünk a problémával. A fogágyat érintő tartós gyulladás a fogak kilazulását és extrém esetben fogvesztést is előidézhet.

Érdekesnek találta fogínyvérzés okait és kezelését bemutató bejegyzésünket? Akkor olvassa el a fogcsikorgatásról szóló cikkünket is!