Bölcsességfog húzás: mikor van rá szükség?

A serdülőkor után sok emberrel előfordul, hogy nem megfelelően nőnek ki a bölcsességfogai (eldőlve vagy akár vízszintesen) és szükségük van szájsebészeti beavatkozásra. A bölcsességfog húzás a legtöbb esetben rutin kezelésnek számít viszonylag gyors gyógyulási idővel, és csak az extrém módon kinőtt fogak esetében van szükség bonyolultabb eljárásokra. Lássuk most röviden a témához kapcsolódó legfontosabb információkat.
Miben különbözik a bölcsességfog a többi fogtól?

A bölcsességfogak a fogsor legvégén helyezkednek el, mint a harmadik nagyőrlőfog. Legtöbbször hasonló lesz a kinézetük az előttük található nagyőrlőkhöz. Előfordul, hogy sokkal kisebb méretűek a fejlődés végén, vagy egyáltalán nem jelennek meg. A maradófogak közül ez az utolsó, amelyik előbújik az ínyből, általában a fiatal felnőttkor (18-25 év) között fejlődik ki teljesen. Megjelenésének hiánya, vagy a rendellenes kinövése a civilizáció és az emberi evolúció közötti időeltérésből fakad. A feldolgozott és finomított ételek elterjedésével már nincs szükségünk 3 pár őrlőfogra, így a bölcsességfogak fokozatosan eltűnnek majd a távoli jövőben.

bölcsességfog húzás Pont32 fogászat

Miért okoz problémát a bölcsességfog?

A bölcsességfog eltávolítása, húzása gyakran elkerülhetetlen az előnytelen elhelyezkedés vagy a panaszok miatt. A leggyakoribb okai ennek a következők:
• ferde állású vagy vízszintes irányban kinövő fog tolhatja akár az egész fogsort (fogtorlódást okozhat, elronthatja a fogszabályozás eredményét)
• a részben kinőtt fog fertőzésveszélyt okozhat, mert mellette a baktériumok bejutnak az íny alá, és itt tályog alakulhat ki
• a bölcsességfogak előtti fogakat nehezebb tisztítani, így ezek is károsodhatnak
• az áttörés során elakadt bölcsességfogak körül ciszta alakulhat ki
• máskor pedig egyszerűen fájdalmat okoznak, mely lehet bizonytalan eredetű, például fülbe sugárzó fájdalom

Javasolt 6 havonta kontrolra járni fogorvosunkhoz. A konzultációk során a fogorvos ellenőrzi a bölcsességfogak állapotát és javaslatot tesz, ha szükségesnek ítéli az eltávolítását. Ha két kontroll között érzékelünk fájdalmat állkapcsaink hátsó részén, akkor jelentkezzünk be egy vizsgálatra. Nem érdemes hosszú távú panaszoknak kitenni magunkat, kezeltessük a problémát minél gyorsabban és pár nap alatt túl lehetünk a nehezén.

Mi a bölcsességfog húzás menete?

Először panoráma röntgenfelvétel készül, hogy pontosan lássuk milyen beavatkozás szükséges.
Az eljárás előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, hogy fájdalommentes legyen a nagyjából 30-45 perces kezelés. Ha a bölcsességfog teljesen kinőtt, akkor a hagyományos foghúzás módszerével megoldható az eltávolítása. Ha nem nőtt ki vagy akár teljesen az íny felszíne alatt maradt, akkor az íny bemetszésére lesz szükség, amit a fogat körülvevő csont eltávolítása követ. Így kiszabadítva a bölcsességfogat szükség esetén több kisebb darabra vágjuk fúróval, és részenként távolítjuk el. A kezelés végén pedig varratokkal visszazárjuk a feltárt ínyt.

Mi történik a bölcsességfog húzás után?

Az érzéstelenítés mértékétől függően akár azonnal is indulhatunk haza. Műtéti fogeltávolítást követően lehetőleg kérjük meg egy családtagunkat/barátunkat, hogy kísérjen haza bennünket.
Az első órákban még enyhe vérzés előfordulhat, ez általában nem igényel teendőt, spontán elmúlik. A duzzanat csökkentésére, jeges borogatást alkalmazzunk az arcon a duzzanat környékén, és az orvosunk által felírt gyógyszert szedjük rá. Használjuk a fogorvosunk által javasolt fájdalomcsillapítókat, de ha erősödő fájdalmat érzünk, érdemes felkeresni újból a rendelőt.
Az első napok után a tüneteknek fokozatosan csökkeni kell, és egyéntől függően 5-10 nap alatt meg kell szűnnie. A teljes regeneráció több hetet vesz igénybe.

A Pont32 Fogászat és Szájsebészet rendelőjében precízen és fájdalommentesen távolítjuk el problémás bölcsességfogait. Kérjen időpontot konzultációra!

Extra tippek bölcsességfog kihúzása után:

1. A duzzanatra az első két nap hideg borogatást alkalmazzunk!
2. Finom szájnyitogatással óvatosan tornáztassuk meg az állkapcsunkat a beavatkozás utáni napokban, nehogy elmerevedjenek a rágóizmok!
3. Igyunk sok folyadékot, minden beavatkozás stresszel jár a test számára, és szükségünk lesz a hidratáltságra a gyors gyógyuláshoz!
4. Együnk puha ételeket az első héten, és kerüljük a fogak közé ragadó ételeket!
5. Ne hagyjuk ki a napi 2-3 fogmosást a beavatkozást követő napon, de használjuk finom, gyengéd mozdulatokat a seb körül!
6. Ne igyunk szívószállal, mert a szívó erő felnyithatja az összevarrt sebeket a szájban!
7. Csökkentsük a dohányzást!