Csontpótlás

A legjobb csontpótló anyagokkal teremtünk megfelelő alapot az implantátumok befogadásához.

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Milyen esetekben szükséges a csontpótlás?

A fogászati implantátumok beültetetésének alapfeltétele, hogy az állcsontokban elegendő csont álljon rendelkezésre az implantátum befogadására. Ha régen történt a foghúzás, az állcsont elvékonyodik, és ez meghiúsítja az implantátumok beültetését. Hasonló anatómiai helyzet alakulhat ki fogágybetegség során kialakult csontvesztés következtében, vagy ha nagyon kiterjedt a páciens arcürege. Ezekben az esetekben csontpótló anyag beültetésével teremthetünk megfelelő alapot az implantátumok befogadásához.

Milyen anyagokkal dolgozunk?

Sokféle csontpótló létezik, de legelterjedtebbek a szintetikus anyagok, rendelőnkben is ezeket alkalmazzuk. Ezek teljes mértékben mesterséges úton előállított kristályos anyagok, melyek élő szervezetből származó szennyeződéseket nem tartalmaznak. A kristályok nagyon hasonlóak az emberi csontban megtalálható szervetlen anyagokhoz, és kedvező körülmények között a beültetés helyén az élő csontszövet belenő a csontpótló által biztosított vázba. A gyógyulási idő (3-6 hónap) elteltével a csontpótló anyagok teljes mértékben új csontszövetre cserélődnek ki.

Csontpótlás menete

A csontpótló anyagok beültetése többféle eljárással lehetséges. Kisebb csonthiány esetén az elvékonyodott állcsontgerincre helyezzük a csontpótló anyagot, majd speciális felszívódó membránnal fedjük és összevarrjuk fölötte az ínyt. A csontpótló beépülése után történhet az implantálás. Kedvező esetben az implantálás megvalósítható egy időben a csontpótlással. Ilyenkor az implantátum becsontosodása párhuzamosan zajlik a csontpótló anyag átépülésével. Felső őrlőfogak területén gyakran alkalmazunk egy speciális csontpótló eljárást, sinus liftet, melynek során a csontpótló anyagot az arcüreg alapjára helyezzük el.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!