panoráma röntgen 

Fogászati panoráma röntgen segítségével teljes képet lehet kapni a fogak és az állkapocs állapotáról, amely nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés megtervezéséhez a fogászatban. Kérjen időpontot digitális panoráma felvétel készítésére!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mire való a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen egy képalkotó technológia, amellyel fel lehet tárni a fogak és az állkapocscsontok állapotát. Ha a páciens panaszai és szájüregi vizsgálat alapján nem lehet megállapítani a pontos betegséget, akkor elvégzése szinte kötelező. Az átvilágítás során részletes információt lehet nyerni:

 

 • a fogak gyökereiről,
 • a fogak elhelyezkedéséről és betegségeiről,
 • a felső állcsontok és az arcüreg alsó részének elváltozásairól,
 • az állkapocs csontokról és az állkapocsízületek állapotáról.

Milyen beavatkozások során fontos a fog panoráma röntgen felvétele?

 1. Implantátumok beültetésénél: implantáláskor a foghiányos terület állapotfelmérésére van szükség. Gyakran csontpótlást is el kell végezni a páciens állkapcsában. A panoráma röntgen alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű a csontveszteség.
 2. Gyökérkezelés esetén: mély vagy rejtett fogszuvasodás esetében is gyakran a röntgenkép alapján tájékozódnak az orvosok a gyógyítás folyamán.
 3. Fogágybetegségek feltérképezésénél: ínybetegség, ínyvérzés okának kiderítéséhez, a csontveszteség meghatározásához képalkotásra is szükség van.
 4. Ciszták, gócok, ismeretlen eredetű gyulladások: a hagyományos szájüregi vizsgálat sajnos nem elegendő a szabad szemmel nem látható szájüregi képletek diagnosztizálásához.
 5. Szájsebészeti beavatkozásoknál: a szájsebészeti műtétek (például sinus lift műtét) elvégzéséhez és a sikeresség ellenőrzéséhez is szükség van röntgendiagnosztikára.
 6. Fogszabályozásnál: a fogszabályozás tervezésekor a még elő nem bújt fogak, a bölcsességfogak helyzetének feltérképezése miatt van szükség képalkotásra. A panoráma röntgen mellett orvosa teleröntgen elkészítését is kérheti.
 7. Bölcsességfog műtét előtt: a bölcsességfog eltávolítása előtt mindig készíteni kell fogászati panoráma röntgent, hogy a fogorvos pontos láthassa a még elő nem tört fogak elhelyezkedését az íny alatt.

Miért nélkülözhetetlen a panoráma röntgen egy modern fogászatban?

Egy jól felszerelt fogászati rendelő alapszolgáltatásai közé tartozik a panoráma röntgen készítése. A fent említett komplex beavatkozások alkalmával a kezelési terv felállítása során mindig el kell végezni a panoráma röntgent (fogbeültetés esetében gyakran még CT vizsgálatot is kérhet a fogorvos). A kisröntgennek nevezett eljárás – 1-1 fogról készített felvétel – nem váltja ki ezt a komplex vizsgálatot. A képalkotás ugyanis hozzájárul a pontos diagnózis felállításához és a sikeres terápiához.

A röntgen elkészítése egy külön röntgenszobában zajlik a fogászaton. Az elkészült felvételt a kezelés tervezésekor a fogorvos kihelyezi egy monitorra, ahol kielemzi az elváltozásokat. Ha a páciensek maguk is láthatják a kórképet, akkor könnyebben megértik a javasolt terápia okait.

fogászati panoráma röntgen

Ha a páciens is látja a röntgenképet, akkor könnyebben megértheti az okokat a panaszai mögött

A digitális panoráma röntgen és a hagyományos fogröntgen

A modern fogászatban a filmre rögzített felvétel helyett általában korszerű digitális technikát alkalmaznak. A számítógépes röntgeneljárás kevesebb sugárzással jár és sokkal aprólékosabb betekintést jelent a szájüreg szemmel nem látható részeibe. Ez a megoldás detektorok segítségével érzékeli a röntgensugarakat és digitális verzióban archiválja őket. Az elkészült felvételt ezután számítógépes adatbázisban tárolják, így attól sem kell tartani, hogy elveszítés után nem lesz meg többé és újat kell készíteni.

A panoráma röntgen előnye a kisfilmes képalkotással szemben

A két képalkotó eljárás között az alaposságban, részletességben van különbség. A kisröntgen elsősorban 1-2 fog közeli ábrázolására alkalmas, míg a panoráma röntgennel az összes fogat meg tudja vizsgálni a fogorvos. A digitális kis röntgennel például a fogszuvasodások és foggyökér elváltozások láthatók nagyszerűen. A panoráma felvétel azonban a harapási rendellenességek, az állkapocs ízületeinek és a még elő nem bújt bölcsességfogaknak az analizálására is alkalmas. Ha a panoráma röntgenen a fogorvos egyetlen fognál fedez fel elváltozást, úgy a kisfilm részletesebb diagnosztikát jelenthet a feltérképezés során.

panoráma röntgen előnyei

A kisfilm és a panoráma röntgen különbsége a részletességben rejlik

Panoráma röntgen ár a Pont32-ben

A Pont32-ben a fogászati panoráma röntgen ára, a kezelések pontos költségei a szolgáltatás árak menüpont alatt érhető el. Ha szükséges, akkor digitális kisröntgen felvétel készítésére is van lehetőség rendelőnkben.

Amennyiben egészségpénztár fedezetét szeretné felhasználni, úgy weboldalunkon megtalálja a szolgáltatókat, akikkel kapcsolatban állunk. Ha nem látja saját egészségpénztára nevét, úgy lépjen velünk kapcsolatba és pár héten belül megkötjük szolgáltatójával a szükséges szerződést!

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!