Esztétikus tömés

Legyen szó fogszuvasodás vagy fogkopás miatt szükséges tömésről, a Pont32 esztétikus tömései tartós és szép megoldást jelentenek. Jelentkezzen be hozzánk!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Miért szükséges a fogtömés?

Ha a fogakon lévő lepedéket nem tudjuk megfelelően eltávolítani, a szájban található baktériumok megtelepednek rajta. Ezek a baktériumok a lepedékben lévő szénhidrátokkal táplálkoznak, és savakat termelnek, amelyek megtámadják a fogzománcot, ha nem távolítjuk el őket időben. Fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogzománc a savak hatására folyamatosan elveszíti ásványianyag-tartalmát, elvékonyodik, porózussá válik és áttörik, beomlik. Ha a lyukat nem tömik be, a baktériumok eljutnak a fogüregig, ami gyulladást és nagy fájdalmat okozhat.

A fogzománc egészsége vagy szuvasodása tehát a lepedék és baktériumok jelenlététől függ. Másodsorban kialakulhat szuvasodás a nem megfelelően elkészített vagy régi fogtömések szélénél is. Ha a tömés és a fog között rés képződik (pl. amalgámtömés), vagy eláll a tömés széle a fogtól, ezekben a pici résekben megragadhatnak a baktériumok, és innen már fogkefe és fogselyem segítségével sem tudjuk eltávolítani őket. Ezekből mindig kialakul másodlagos szuvasodás. Ha szeretné tudni, hogyan előzheti meg a fogszuvasodást, itt olvashat róla.

Ha nem jelent megoldást a tömés: esztétikus inlay (kompozit kerámia betét)

Amikor a fogban lévő szuvasodás, vagy régi tömés olyan nagyságú, hogy a fog eredeti állapota újabb töméssel nem reprodukálható, betét készítését javasoljuk. A betétet fogtechnikus készíti el a laboratóriumban lenyomat alapján, majd a fogorvos ragasztja be a fogban kialakított üregbe. A betéteknek mind a fizikai, mind az esztétikai tulajdonságai jobbak, mint egy tömésnek (kopásállóbb, nem színeződik el), mivel szájon kívül készül laboratóriumi körülmények között, ezért élettartamuk is jóval meghaladja a tömések élettartamát. Laboratóriumi körülmények között pontosabb széli záródást tudunk elérni, így a másodlagos szuvasodás kialakulásának esélye is jelentősen kisebb.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!