Esztétikus tömés, inlay és onlay behelyezés

A Pont32 esztétikus tömései tartós és szép megoldást jelentenek fogszuvasodás vagy fogkopás esetén is. Jelentkezzen be rendelőnkbe!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mi az esztétikus tömés és mikor alkalmazható? 

Az esztétikus fogtömés a frontfogakon és a rágófogakon alkalmazható tömésfajta, amely tartósságában, illetve látványában is sokkal kedvezőbb a korábbi fogtöméseknél (pl. amalgám- vagy cement tömés). Az esztétikus töméseket fényre kötő kompozit anyagból készítik, amelynek alapja a műgyanta porcelánnal vagy üvegrészecskékkel vegyítve. Óriási előnye, hogy a módszerrel a fogak színével megegyező árnyalat keverhető ki és alkalmas arra is, hogy a fogak eredeti formáját 100 százalékban visszaállítsuk.

Amikor a fogban lévő szuvasodás olyan mértékű, hogy a töméssel nem hozható helyre, akkor a fogorvos inlay, vagy más néven betét készítését javasolja. A fogbetétet fogtechnikus készíti laboratóriumban, gipszminta alapján, majd a fogorvos beragasztja a fogba. Mivel szájon kívül készül, így sokkal tartósabb megoldás, és a másodlagos fogszuvasodás kialakulása is alacsony a pontos széli záródásnak köszönhetően.

Inlay esztétikus tömés

Inlay-t (betétet) az őrlőfogak gyógyításában használunk, ha a fogból hiányzó rész túl nagy ahhoz, hogy töméssel pótoljuk, de nem annyira nagy, hogy koronát készítsünk a fogra. A kompozit inlay stabilabb mint a tömés, ezért alkalmazása előnyös a rágófogak esetében: nem törik el és nem esik ki az üregből.

Onlay tömés nagyfokú szuvasodás esetére 

Az onlay nagyon hasonló az inlay-hez, de a fog rágófelszínét teljesen beborítja. Onlay-t leggyakrabban gyökérkezelt rágófogakra készítünk, mert megakadályozza ezeknek a fogaknak a megrepedését, kettéhasadását. A rágófelszín barázdáltsága pontosan reprodukálható ezzel az eljárással, így hozzájárul a rágóképesség optimális visszaállításához. Így a páciensek nyugodt szívvel fogyaszthatnak akár roppanós gyümölcsöket és zöldségeket is.

Felkeltettük érdeklődését az esztétikus tömések iránt? Vegye fel velünk a kapcsolatot és foglaljon időpontot rendelőnkbe!

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!