Az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) a gyermekek és a fiatal felnőttek esetében az egyik leggyakoribb lelki hátterű fogászati jelenség. Kiváltó okait elsősorban pszichoterapeuta segítségével kell felderíteni és feloldani, azonban a fogorvosok és parodontológusok sokat tehetnek a fogak védelme érdekében. Cikkünkben utánajárunk a bruxizmus okának és a lehetséges kezelések sem maradnak ki bejegyzésünkből.

A fogcsikorgatás okai

A fogcsikorgatás során alvás közben nagy erővel szorítjuk össze a fogainkat, és a legtöbb esetben csak az ébredés utáni kimerültség és az állkapocs fájdalma utal a jelenségre. Hátterében a mindennapi stressz, súlyos lelki feszültség, megterhelés, esetenként pedig az állkapocs hibás helyzete áll. A bruxizmusban szenvedők gyakran nem is tudják, hogy mi zajlik álmukban a fogaikkal. Honnan lehet mégis felismerni a betegséget?
• elszenvedői gyakran érzik feszültnek a nyaki és vállizmaikat
• szokatlan fájdalmak jelentkezhetnek az állcsontokban
• a fogcsikorgatók fülzúgásra (tinnitus) is rendszeresen panaszkodnak
• alapvetően a nyugtalan alvók is gyanakodhatnak fogcsikorgatásra

fogcsikorgatás
A bruxizmus a rágószervekre és az éjszakai alvásra is negatívan hat [kép forrása: authoritydental.org]

Fogorvosok a fogcsikorgatás ellen

A fogászat oldaláról megközelítve a bruxizmus komolyabb károkat tehet a fogazatban, mint gondolnánk. Ha a fogakon már látszódnak az erős szorítás jelei, akkor a maradéktalan rágóképesség megőrzése érdekében fogorvoshoz kell fordulni. Főként felnőttkorban lehet szükséges a beavatkozás, ugyanis a fogak és az állcsontok szerkezetében is maradandó elváltozásokat okozhat a betegség:
• ha nem teszünk időben a fogcsikorgatás ellen, akkor szélsőséges esetben a foggyökerekig koptathatjuk a fogainkat
• a fogakkal arányosan a fogíny is károsodhat
• a rendszeres fokcsikorgatás tönkre teheti az állkapocs ízületeit
• a rágóizmok is fájhatnak az erős szorítás következtében
Amikor valaki fogászati ellátásra szorul bruxizmus miatt, akkor a fogorvos elsősorban felméri a már bekövetkezett károsodást: ellenőrzi a fogak és az állkapocs helyzetét és megbizonyosodik, hogy a tömések, fogpótlások nem károsodtak-e. A tünetek enyhítése érdekében egy fogcsikorgatás elleni sín használata lehetséges, melyet alvás közben kell hordani. Ez megakadályozza a fogak érintkezését és nem romlanak tovább a rágószervek anatómiailag.

fogcsikorgatás ellen
Harapásemelő sín használatával elkerülhetők a tünetek [kép forrása: authoritydental.org]

Van megoldás fogcsikorgatás ellen

A fogcsikorgatás elleni fellépés során a legfontosabb a lelki problémák tisztázása, mely kisgyermekek esetében bonyolult feladat elé állíthatja a szülőket. A rendszeres feszültség enyhítésére relaxációs gyakorlatokat lehet elsajátítani. Azonban ha a stressz mögött mély belső vívódások húzódnak meg, akkor pszichológus segítségével kell megszüntetni a betegség kiváltó okait.
Ha tetszett a bejegyzés, érdemes elolvasnia a fogmosásról írt írásunkat is: Tudjon meg mindent a helyes fogmosásról itt!