Foghúzás

Foghúzás teljesen fájdalommentesen: gyakorlott orvosaink gyorsan és kellemetlen érzések nélkül végzik el a beavatkozást.

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mikor van szükség foghúzásra?

 1. Az erősen szuvasodott és gyulladt fogakat gyakran már nem lehet kezeléssel megmenteni. Ilyenkor a fogorvos a fog eltávolítását javasolhatja.
 2. Felnőttkorban általában a bölcsességfogak okozzák a legnagyobb galibákat a szájüregben. Növés közben fájdalmat okozhatnak, ráadásul nehéz őket megfelelően tisztítani, ezért sajnos gyakran korán tönkremennek. A bölcsességfog eltávolítása a Pont32 Fogászaton rutin beavatkozásnak számít és helyi érzéstelenítésben zajlik.
 3. Gyökérkezelt fog húzása: a gyökérkezelt fogak elveszítik rugalmasságukat, ezért korona nélkül könnyen letörhetnek, megsérülhetnek. Előfordulhat az is, hogy a gyökérkezelés ellenére is panaszokat okoznak a páciensnek. Ilyenkor jobb eltávolítani a fogat.
 4. Főként a frontfogak komolyabb sérülése esetén érdemes inkább az eltávolítás mellett dönteni és implantátummal pótolni a fogat.
 5. Fog implantáció előtt a szuvas fogat vagy gyökeret mindenképp el kell távolítani és a gyógyulás után megkezdődhet a fog pótlása is.
foghúzás előtti fájdalom

A gyulladt fog húzása: a nagy fájdalmak a beavatkozás után megszűnnek

A foghúzás menete lépésekben

 1. lépés: A foghúzás előtt a fogorvos mindig alaposan megvizsgálja a fogat és ha lát még esélyt a fog megmentésére, akkor először gyökérkezeléssel és felépítéssel kezeli a fogat.
 2. lépés: Amennyiben az orvos és a páciens közösen a fog eltávolítása mellett döntenek, akkor a beavatkozás előtt a területet alaposan érzésteleníteni kell.
 3. lépés: Amíg az érzéstelenítő hat, addig a fogorvos előkészül a foghúzásra, illetve tájékoztatja a pácienst a legfontosabb tudnivalókról. Az érzéstelenítő hatását az orvos többször is ellenőrzi és egyes esetekben előfordulhat, hogy második adag injekcióra is szükség van a kellő zsibbadás eléréséhez.
 4. lépés: A foghúzás egyszerű esetben mindössze néhány percet vesz igénybe, ezután a seb kitisztítása és szükség szerinti összevarrása következik. A páciensnek pár percet még a rendelőben kell töltenie, hogy a vérzés elálljon.

Foghúzás fájdalommentesen

A foghúzás sok emberben durva, fájdalmas beavatkozás képét idézi fel, pedig ez nem szükségszerű. A fogak eltávolítását is lehet fájdalommentesen, kíméletesen végezni.
Helyi érzéstelenítést követően a fogak kiemelése tulajdonképpen nem is húzással történik, hanem óvatos mozgatás után kibillentjük a helyéről. A foghúzás napjainkban már rutineljárásnak számít, és kellemetlenségek nélkül elvégezhető. Gyakorlott, precíz orvosaink segítségével félelem nélkül tud átesni a beavatkozáson.

Összetett esetekben is fájdalommentes eljárás

Néha előfordul, hogy törött, hiányos fognál a kiemelés nem oldható meg ilyen egyszerűen. Ilyenkor bizonyos kiegészítő beavatkozásokkal segítjük a fog eltávolítását pl. fúróval elválasztjuk egymástól a fogak gyökereit, így egyenként már könnyebben kiemelhetők.


Az is előfordulhat, hogy fúróval kell kiszabadítani a csontból a betört gyökeret, de vésést sohasem alkalmazunk, így kíméletesebb az eljárás és a seb is jobban gyógyul. A fúrás nem okoz nagyobb kellemetlenséget, mint más fogászati beavatkozások során. Ha varratot kell behelyezni, ez csak elősegíti a sebgyógyulást, néhány perccel meghosszabbítja a beavatkozást, de semmilyen plusz fájdalommal nem jár.

foghúzás teljesen fájdalommentesen

100 százalékos érzéstelenítéssel teljesen fájdalommentes a beavatkozás

Foghúzás után mi a teendő?

Foghúzás során a szájban található baktériumok érintkeznek a sebbel. Ha a szervezet védekező rendszere nem tudja legyőzni őket, a seb begyulladhat. Ilyenkor kifejezetten fájdalmassá válik, környezete bedagadhat. A megelőzés érdekében érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadni:

 • A foghúzás után pár óráig ne együnk, amíg a zsibbadás el nem múlik, hogy ne sértsük meg a sebet vagy a környezetét.
 • A fog helyét nem szabad kimosni, erősen kiöblíteni, hogy a véralvadék ne mozduljon ki a sebből, és a gyógyulás gond nélkül beindulhasson.
 • A foghúzás után jelentkezik enyhe fájdalom, amit fájdalomcsillapítóval hatékonyan meg lehet szüntetni.
 • A sebet a nyelvvel piszkálni és szívogatni nem szabad, ugyanis a gyógyulófélben lévő terület könnyen vérezni kezdhet.
 • A foghúzást követő pár napban nem javasolt a tejtermékek fogyasztása, valamint a dohányzást is célszerű kerülni. Ezek nehezíthetik a seb gyógyulását.
 • Az intenzív sportolást és a nehéz tárgyak emelgetését, hajolást el kell kerülni, nehogy a seb a nyomás hatására szétnyíljon.

Ha mégis kellemetlen tüneteket, szokatlanul erős fájdalmat és gyulladást tapasztalna a foghúzást követő napokban, akkor érdemes egy kontroll vizsgálatra bejelentkezni, hogy a fogorvos lokálisan is segíthesse a sebgyógyulást.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!