Fogpótlás

A fogak elvesztésének számtalan oka lehet, a fogpótlás szükségessége azonban nem vitatható egyik esetben sem. Modern fogpótlási lehetőségek a Pont32 Fogászaton: kérjen időpontot!

Mikor van szükség fogpótlásra?

Fogpótlás készítésére és a fogászati implantációs megoldásokra több ok miatt is szükség lehet. Rajtunk kívül álló ok lehet, ha valamilyen traumát vagy balesetet szenvedünk és egy vagy több fogunk megreped esetleg letörik. Ez már önmagában igen kellemetlen érzést kelt a mindennapokban a fogsor általános érzetén, és igen látványos is lehet, főleg, ha a metszőfogakat érte a sérülés.


Vannak olyan esetek, amikor egy fog egészségi állapota olyan mértékben megromlik, hogy már nem megmenthető és ki kell húzni. Ilyenkor lehetőség szerint gyorsan implantációval helyre kell állítani, különben már rövidtávon is tovább romlik a száj, fogak és az emésztési rendszer egészségi állapota.

Fogpótlás lehetőségei a Pont32 rendelőben

A fogpótlások és fog implantációk típusát a fogak sérülésének a mértéke, illetve a páciens elvárásai és igényei alapján határozzuk meg. Azonban mindig figyelembe vesszük a legjobb szakmai megoldást és ezt is fogjuk tanácsolni a fogászatunkra érkezőknek.

Fogkorona: megoldás egy hiányzó fogra

Ha csak egy sérült fogat kell kezelnünk, akkor fogkoronát készíthetünk az esetek döntő többségében. Ha a fog alapja nem sérült, akkor a felső részét megfelelő formára alakítva fel tudunk helyezni pótlást, amely szinte megkülönböztethetetlen lesz az eredeti fogaktól. Ez a pótlás a fogászatunkon készülhet hagyományos megoldással (porcelánnal leplezett fém), préskerámiából (IPS E. max) vagy cirkónium alappal.

A legmodernebb cirkónium koronák a megszólalásig hasonlítanak az igazi fogakra

Fogpótlás fajtái nagyobb kiterjedésű foghiány esetén

Több egymás mellett található károsodott fog esetében fogászati hidat készíthetünk. A foghíd több fogra készített koronát jelent, melyek össze vannak kapcsolva. Az elkészítés a szimpla koronához képest hosszabb időt vesz igénybe, mivel a rögzítési pontok átterjednek a szomszédos ép fogakra is. Megfelelő alakúra kell alakítani a rögzítést szolgáló ép fogakat is és a sérült fogak pótlása is egy precíz, többlépcsős folyamatot igényel. A híd végső illeszkedésének tökéletesnek kell lennie a komfortos érzés érdekében.

A fog elvesztése esetében fogászati implantációra is lehetőség van. Ilyenkor nemcsak a sérült fogat kell eltávolítani, de elő kell készíteni az ínyben és az állkapocscsontban az új pótfog helyét is. Bizonyos esetekben csontpótló szájsebészeti beavatkozásra lesz szükség, ha az adott helyen nincs elég hely az implantátum stabil elhelyezésére (ilyen kezelés például a sinus-lift arcüreg emelés).

Az implantált műgyökér az igaz fogakhoz hasonló nyomást gyakorol az állkapocsra

Fogászatunkon kivehető fogpótlásokat is készítünk. Bizonyos esetekben ez a legjobb megoldás, hiszen implantációs kezelésre nem minden páciensnél van lehetőség, ráadásul a fogászati implantátum egy igen költséges eljárás.

Milyen gyorsan készül el a fogpótlás?

A fogpótlás fajtái és a páciens egyedi kezelési körülményei határozzák meg az elkészítés időtartamát. A műgyökérrel nem rendelkező megoldások, mint a korona és a híd általában 3-4 kezelés alatt véglegesíthető és rögzíthető. Ezzel ellentétben a fog implantátum beültetése több hónapba telik. Az implantációt megelőző kezelések, a csontpótlás és a titánium gyökér beültetésének gyógyulási ideje általában legalább 4 hónap, de egyes esetekben ez akár fél évig is tarthat. A gyógyulási időszakban ideiglenes koronával gondoskodunk a fogsor esztétikus megjelenéséről, ezért nem érdemes tartani az átmeneti időszaktól.


Rendelőnkben mindig először a pontos kezelési tervet állítjuk össze. Az időpontokat, kontrol vizsgálatokat minden beavatkozás végén előre lefoglaljuk, így Önnek és orvosainknak is kiszámítható a folyamat. Arra törekszünk, hogy pácienseinket alaposan felkészítsük, és előre tudják, hogy mi lesz a fogpótlás menete.

A fogpótlás visszaadja a páciensek önbizalmát

Miért érdemes időben gondoskodni a fogpótlás elkészítéséről?

A rágóképesség helyreállítása mellett fontos a többi fog védelme is. Egy nem pótolt foghiány következménye lehet például a maradék fogazat túlterhelődése, a szomszédos fogak dőlése, elmozdulása, illetve hosszabb távon a fogak elmozdulása miatt a harapási forma megváltozása is. Pácienseink gyakran tapasztalnak állkapocsízületi fájdalmat és kattogást foghiány esetében.


A gyenge rágóképesség pedig hosszú távon nemcsak szájhigiénián, de az emésztésen is kiütközik. A meg nem rágott étel gyomorbántalmakhoz és csökkent emésztési képességhez vezet, ami számos tovább betegség okozója lehet.


A tartós foghiány ráadásul a későbbi fogpótló beavatkozásoknak sem kedvez. Ha Ön implantátum beültetése mellett dönt, akkor minél több idő telik el a sérült fog húzása és az implantálás között, annál jobban ritkul az arcüreg alatti terület és az állkapocs csontállománya. Mindezeket a problémákat megelőzhetjük, ha a hiányzó fogakat időben pótoljuk.

Fogpótlás árak

A fogpótlás árak igen különbözők lehetnek. Árlistánkon megtekintheti aktuális fogászati díjainkat, azonban a kezelés teljes költségvonzata nem egyenlő csupán a fogpótlás árával. A fogmegtartó kezelések, szájsebészi beavatkozások további költségeket jelentenek. Jöjjön el hozzánk konzultációra és összeállítjuk a személyre szabott kezelési tervet.

Kapcsolódó szolgáltatások

Híd készítése >

Híd készítése abban az esetben ajánlott, ha valakinek egy vagy több foga hiányzik, de még elegendő fog van ahhoz, hogy ne kelljen kivehető fogpótlást készíteni, és valamilyen okból kifolyólag az implantátum beültetése nem megoldható.

Kivehető fogpótlások >

Flexibilitás és könnyű kezelhetőség a legváltozatosabb foghiányok esetén is:

  • Részleges kivehető fogpótlás
  • Kombinált fogpótlás
  • Teljes kivehető fogpótlás

Implantációs fogpótlások >

17 év szakmai tapasztalattal és több ezer műtéttel a hátunk mögött:

  • szóló korona készítése implantátumra
  • implantátum elhorgonyzású híd készítése
  • körhíd implantátumokon
  • kivehető fogpótlás implantátumokon
  • all-on-four (fix fogpótlás négy implantátumon)

Korona készítése >

Korona készítése abban az esetben ajánlott, ha a fog szerkezete annyira meggyengült, hogy töméssel már nem tudjuk az eredeti formát, rágófunkciót helyreállítani.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!