Fogpótlás készítése

A fogak elvesztésének számtalan oka lehet (fogszuvasodás, krónikus fogágybetegség, trauma, stb). A fogpótlás szükségessége azonban nem vitatható egyik esetben sem. A hiányzó fogakat nem csak esztétikai okból érdemes pótolni, hanem funkcionális szempontok miatt is.

Mikor van szükség fogpótlásra?

Fogpótlás készítésére és a fogászati implantációs megoldásokra több ok miatt is szükség lehet. Rajtunk kívül álló ok lehet, ha valamilyen traumát vagy balesetet szenvedünk és egy vagy több fogunk megreped esetleg letörik. Ez már önmagában igen kellemetlen érzést kelt a mindennapokban a fogsor általános érzetén, és igen látványos is lehet, főleg ha a metszőfogakat érte a sérülés.

Vannak olyan esetek, amikor a fogak egészségi állapota olyan mértékben megromlik, hogy az már nem megmenthető és ki kell húzni őket. Ilyenkor lehetőség szerint gyorsan implantációval vagy egyéb fogászati eszközzel helyre kell állítani azokat, különben már rövidtávon is tovább romlik a száj, fogak és az emésztési rendszer egészségi állapota.


Milyen típusú fogpótlásokat alkalmaznak a Pont32 Fogászaton?

A fogpótlások és fog implantációk típusát a fogak sérülésének a mértéke, illetve a páciens elvárásai és igényei alapján határozzuk meg. Azonban mindig figyelembe vesszük a legjobb szakmai megoldást és ezt is fogjuk tanácsolni a fogászatunkra érkezőknek.

Ha csak egy sérült fogat kell kezelnünk, akkor koronát készíthetünk az esetek döntő többségében. Ha a fog alapja nem sérült, akkor a felső részét megfelelő formára alakítva fel tudunk helyezni pótlást, amely szinte megkülönböztethetetlen lesz az eredeti fogaktól. Ez a pótlás a fogászatunkon készülhet hagyományos megoldással (porcelánnal leplezett fém), préskerámiából (IPS E. max) vagy cirkónium alappal.

Több egymás mellett található károsodott fog esetében hidat készíthetünk. A fogászati híd több fogra készített koronát jelent, melyek össze vannak kapcsolva. Az elkészítés a szimpla koronához képest hosszabb időt vesz igénybe, mivel a rögzítési pontok átterjednek a szomszédos épp fogakra is. Ezek megfelelő alakúra való kialakítása, valamint a sérült fogak pótlása precíz munkát igényel, hiszen tökéletesnek kell lennie a híd végső illeszkedésének.

A fog elvesztése esetében fogászati implantációra is lehetőség van. Ilyenkor nemcsak a sérült fogat kell eltávolítani, de elő kell készíteni az ínyben és az állkapocscsontban az új pótfog helyét. Bizonyos esetekben szájsebészeti beavatkozásra lesz szükség, ha az adott helyen nincs elég hely az implantátum stabil megtartására. Ilyen kezelések például a sinus-lift (arcüreg emelés) és egyéb csontpótlások. Az implantáció kiterjedhet egy vagy több fogra is.

Fogászatunkon kivehető fogpótlásokat is készítünk. Bizonyos esetekben ez a legjobb megoldás az egészséges fogsor kialakítására.

Ne feledjük a fogpótlásokat ugyanolyan szinten kell ápolni a mindennapokban, mint a természetes fogakat!

Miért érdemes időben gondoskodni a fogpótlásról?

A rágóképesség helyreállítása mellett fontos a többi fog védelme. Egy nem pótolt foghiány következménye lehet például a maradék fogazat túlterhelődése, a szomszédos fogak dőlése, elmozdulása, illetve hosszabb távon a fogak elmozdulása miatt a harapási forma megváltozása, az állkapocsízület fájdalma és kattogása. Mindezeket a problémákat megelőzhetjük, ha a hiányzó fogakat pótoljuk.

Kapcsolódó szolgáltatások

Híd készítése >

Híd készítése abban az esetben ajánlott, ha valakinek egy vagy több foga hiányzik, de még elegendő fog van ahhoz, hogy ne kelljen kivehető fogpótlást készíteni, és valamilyen okból kifolyólag az implantátum beültetése nem megoldható.

Kivehető fogpótlások >

Flexibilitás és könnyű kezelhetőség a legváltozatosabb foghiányok esetén is:

  • Részleges kivehető fogpótlás
  • Kombinált fogpótlás
  • Teljes kivehető fogpótlás

Implantációs fogpótlások >

17 év szakmai tapasztalattal és több ezer műtéttel a hátunk mögött:

  • szóló korona készítése implantátumra
  • implantátum elhorgonyzású híd készítése
  • körhíd implantátumokon
  • kivehető fogpótlás implantátumokon
  • all-on-four (fix fogpótlás négy implantátumon)

Korona készítése >

Korona készítése abban az esetben ajánlott, ha a fog szerkezete annyira meggyengült, hogy töméssel már nem tudjuk az eredeti formát, rágófunkciót helyreállítani.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!