A gyerekek tejfogainak váltása igen hosszú folyamat: nagyjából 6 éves kor körül veszi kezdetét és a kiskamaszkor elejéig tart. A 13-15 éves iskolásoknak általában a bölcsességfogak kivételével már mind a 28 maradó foguk előbújt és ilyenkor ideális a kusza fogsort szabályozni is. Cikkünkben bemutatjuk a fogváltás folyamatát és a leggyakrabban jelentkező problémákra és megoldásaikra is kitérünk.

A fogváltás sorrendje

Amikor kinőnek a „hatosok”: az első maradó fogak valójában már a tejfogak kiesése előtt megjelennek 5-6 évesen. Sok szülő azt hiszi, hogy ezek az őrlőfogak is ki fognak még potyogni, ezért nem fordítanak elég figyelmet a tisztításukra. Pedig a hatosok köré épül fel a fogsorunk többi része és a rágásban is aktív szerepük van életünk végéig.

A metszőfogak lecserélődése: szinte minden gyerek életében az alsó egyes tejfogak esnek ki először. Ez a fogváltás leglátványosabb időszaka: egy-két éven keresztül mindig hiányzik a gyerekek valamelyik elülső foga, mígnem 8 éves korral bezárólag mind a nyolc metszőfog előbukkan.

fogváltás kezdete
A fogváltás a gyerekek egyik legaranyosabb korszaka is egyben

Megjelennek a maradó őrlők: a metszőfogakat sorban követik a kisőrlők 9-10 éves korban, majd a szemfogak. Általában 10-12 évesen a korábbi 20 tejfogunk helyett már maradó fogaink vannak és a hetesek (második nagyőrlők) is kinőnek.

A fogsor „fekete bárányai”, a bölcsességfogak: szerencsére gyerekként szinte alig okoznak fájdalmat az előtörő maradandó fogak. Többnyire csak a foghúzási hőstetteink okoznak izgalmakat ebben a korban, azonban fiatal felnőttként a bölcsességfogainkkal gyakran meggyűlik a bajunk. Megjelenésükkel lesz teljes a 32 fogból álló emberi fogazatunk.

Gyakori gondok fogváltás alatt

Túl korai fogvesztés: A tejfogak egyik szerepe a rágáson túl a maradó fogak helyének fenntartása: ha túl korán elveszti őket a gyermek fogszuvasodás vagy sérülés miatt, akkor a fogsor torlódhat.

A fogsor összetorlódása: a keskeny állkapocsú embereknél a helyhiány is okozhatja a fogak összetorlódását. A maradó fogaink sokkal nagyobbak az őket megelőző tejfogaknál, ráadásul huszonéves korunkra 12 foggal többnek kell elférnie a szájüregünkben, mint gyerekként. Ilyen esetben fogszabályozással és a bölcsességfogak kihúzásával lehet megelőzni a nehezen tisztítható torlódott fogsor későbbi szövődményeit, az ínygyulladást és a fogszuvasodást.

fogváltás problémák
Tizenévesen fogszabályozással néhány év alatt korrigálható az összetorlódott fogsor

Ha nem akar kiesni a tejfog: viszonylag gyakran megesik, hogy valamilyen okból kifolyólag nem tör át a fogunk vagy egyáltalán nincs is maradó fogcsíra az állkapocsban, ezért a felette lévő tejfog sem esik ki. Ha van fogkezdemény a tejfogunk alatt, akkor egyes esetekben fogszabályzóval a fogsorba igazítható a maradó fog. Azonban előfordulhat, hogy csak implantációval lehet a fogsort szabályossá tenni.

Mire figyeljünk oda szülőként?

Szülőként elsődlegesen azért felelünk, hogy megtanítsuk gyermekünknek a helyes fogmosás elsajátítását. Már a tejfogakat is érdemes odafigyeléssel tisztítani és ezt a rutint körültekintően a maradó fogakra is tovább vinni.

Ugyanakkor érdemes már gyermekkorban rendszeres fogászati ellenőrzésre járni gyermekünkkel. A felnőtt emberek fogászati fóbiái rossz élmények valamint az ismeretlentől való félelem miatt alakulnak ki. A megfelelő fogorvos érthetően elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mi zajlik le fogváltás közben a szájukban és a konzultációkon a fogszabályozás előnyeit is bemutathatják a gyerekeknek, ha esetleg kusza fogsor lesz a tejfogak kihullásának eredménye.

fogváltás folyamata
A helyes fogápolást már gyerekként meg kell tanulni

Érdekesnek találta a fogváltásról szóló írásunkat? Olvassa el a fogciszta megjelenéséről szóló írásunkat is!