gyökérkezelés

A gépi gyökérkezelés a legmodernebb eszköz a súlyosan szuvasodott fogak gyógyítására. A Pont32 rendelőben fájdalommentes végezzük el a gyökércsatornák épségének visszaállítását: kérjen hozzánk időpontot!

gépi gyökérkezelés, gyökértömés ikon
gépi gyökérkezelés, gyökértömés szolgáltatás

Mi a gyökérkezelés?

A fogainkon kisebb és nagyobb lyukak, hiányok keletkezhetnek melyek idővel egyre inkább a fog belső része felé terjednek. Ha a szuvasodás olyan mértékű, hogy a baktériumok elérik a fogideget, akkor helyi gyulladás alakul ki a fogbélben. Ez jellemzően lüktető fájdalommal jár, de gyakran teljesen észrevétlenül is kialakulhat. Ilyenkor csak akkor jelentkezünk be fogorvosunkhoz, amikor már a fog gyökere körüli területekre is átjutott a fájdalmakat okozó gyulladás. Szerencsére gyökérkezeléssel általában még az erőteljesen szuvasodott fogakat is meg lehet menteni és hosszú évekre konzerválni.

Milyen esetekben van szükség gyökérkezelésre?

  • Amikor egy fog nagyon mélyen szuvasodott vagy valamilyen baleset során letörik, akkor előfordulhat, hogy megnyílik a pulpakamra, vagyis a fogbél. A gyökérkezelés megoldást jelent a fog károsodott részeinek eltávolítására és gyógyítására.
  • Szuvasodáskor a fogbélben található idegek és szövetek fájdalmasan begyulladhatnak. A fájdalom megszüntetése gyökérkezeléssel történhet.
  • Fogszuvasodáskor előfordul, hogy már nem lehet visszaállítani könnyen a fog eredeti formáját. Ilyenkor bizonyos esetekben korona és csap készítése szükséges, ami előtt mindig gyökérkezelni kell az adott fogat.
súlyos szuvasodás gyökérkezelés

Gyökérkezelésre legtöbbször a súlyosan szuvasodott fogak esetében van szükség

Honnan tudhatjuk, hogy gyökérkezelésre van szükségünk?

Általában a leggyakoribb panasz, a fogfájás az első jele annak, hogy gyulladás történt a fogunkban. Ez a legtöbb esetben hirtelen alakul ki és nagyon kellemetlen a páciensek számára. Akut fogfájás esetén sajnos a fájdalomcsillapítók is csak rövid ideig válnak be, ezért sürgős kezelésre van szükség. A gyulladást egyéb tünetek is kísérhetik, mint például a hideg-meleg ételek és italok fogyasztásakor fellépő erős érzékenység. Gyakran pedig a fog színének megváltozása is arra utal, hogy a pulpában bakteriális gyulladás zajlik.

Más esetekben nincs közvetlen kiváltó trauma és az idegek lassan és észrevétlenül halnak el pl. egy mély tömés alatt, akár szuvasodás nélkül is. Ebben az esetben az ellenőrzések során, esetleg egy röntgenkép alapján javasolhatja fogorvosunk, hogy érdemes a komolyabb fájdalmak megjelenése előtt elvégezni a gyökérkezelést megelőzés gyanánt.

Létezik olyan megelőző gyökérkezelés is, amelyet akkor alkalmaznak a fogorvosok, ha egy fog pótlásakor a mellette lévő fognál elkerülhetetlen egy jelentősebb csiszolás. Ekkor a még ép fognál is felmerül a kockázata annak, hogy a fogbél ürege megnyílik, és gyökérkezelést kell végezni.

Miért érdemes a Pont32 Fogászaton elvégezni a gyökérkezelést?

A gyökérkezelést rendelőnkben speciális gépi eszközökkel végezzük, így a kezelés időtartama és a fogorvosi székben eltöltött idő jelentősen csökkenthető. A műszerek pontossága miatt a gyökérkezelés sikeressége is jóval nagyobb arányú, mint a hagyományos kézi gyökérkezelés esetében.

A gyökércsatorna hosszát elektronikus úton, röntgenfelvétel nélkül apex lokátor segítségével határozzuk meg. A gyökértömés így pontosan a gyökércsatorna hosszával megegyezőre formálható, ami fontos tényezője a beavatkozás sikerességének.

gyökérkezelés előtti fájdalom

A szuvasodott fogak hirtelen fellépő, nagy fájdalmat okozhatnak

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés előtt a fogorvos az első konzultáción mindig alaposan feltérképezi a fog állapotát. Ha az orvos a páciens panaszai és a képalkotó vizsgálatok alapján megállapítja a beavatkozás szükségességét, akkor az eljárás kezdetét veszi.

A gyökérkezelés menete a fog megnyitásával indul. Ezután a fogbélüregből a fogorvos eltávolítja az ideget és a gyulladt szöveteket, majd megfelelő tisztítás után egy speciális gyökértömő anyag segítségével betömi a fogban lévő csatornákat. Ez a fertőzés mértékétől és a gyökércsatornák számától függően 3-4 alkalmat is igénybe vehet a hagyományos módszerekkel. Ideális esetben a Pont32 Fogászaton a gépi gyökérkezelés eszközeivel ez gyorsabban is megvalósítható (1-2 alkalom).

A gyökértömés után a fog koronai részét töméssel, betéttel vagy koronával kell ellátni. Rágófogak esetében betét (inlay) vagy korona készítését javasoljuk, hogy megelőzzük a gyökérkezelt fog törését. A több alkalmas kezeléseket igénylő fogak esetében ideiglenes tömésre van szükség, hogy a további fertőzéseket elkerüljük.

A gyökérkezelés segítségével a fogak megmenthetők, azokat nem kell eltávolítani és eredeti funkciójuk is megőrizhető.

gyökérkezelés előtti diagnosztizálás

Gyökérkezelés előtt röntgen segítségével diagnosztizálnak a fogorvosok

Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?

A Pont32 Fogászaton nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a beavatkozásaink a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak. Nincs ez másként a gyökérkezelésnél sem. Klasszikus esetekben elegendő a helyi 100%-os érzéstelenítés a kezelésekhez, hogy a páciens ne érezzen semmit a beavatkozásból. Miután az idegeket eltávolítottuk már nem fáj a fog. Egyes komplikáltabb gyulladásoknál szükség lehet antibiotikumos kezelésre a beavatkozást megelőzően, de ez csak az esetek nagyon alacsony százalékában fordul elő.

A gyökérkezelés után

A gyökérkezelés után a fog elhaltnak számít, innentől kezdve nincs vérkeringése, nem kap több tápanyagot, az immunrendszer nem tudja megvédeni. Fokozottan figyeljünk annak ápolására továbbra is, hiszen előfordulhat, hogy a fogunk fájdalommentesen szuvasodni kezd, aminek következtében meggyengül és könnyebben törik.

Egy másik lehetséges szövődmény a fogak szürkülése. A hátsó fogak esetében ez szinte észrevehetetlen, azonban az elszíneződött frontfogak ronthatnak a mosolyunk szépségét. Esztétikai fogászati megoldásokkal azonban ez is könnyedén orvosolható.

Miért nem érdemes halogatni a gyökérkezelést?

A fogszuvasodás elérheti a fog belsejében található élő szöveteket, ami nagy fájdalmakat okoz a pácienseknek. A legtöbben ekkor fordulnak fogorvosukhoz, ugyanis a fájdalomcsillapítók beszedése sem hoz tartós javulást és csak a gyökérkezeléssel múlnak el a kellemetlenségek.

Előfordulhat, hogy a fogbélben található idegek nem a fogszuvasodás miatt halnak el, hanem a foggyökér oldaláról, például fogágybetegség következtében. Ez a folyamat nem jár olyan erős fájdalmakkal, mint a szuvasodás, ezért a páciensek esetleg csak késve keresik fel fogorvosukat.

A fogon belül elhalt szövetek kiváló táptalajt jelentenek különféle baktériumok szaporodásának. A fogbélelhalás következtében a fog vérkeringése, védekező képessége megszűnik, ezért a baktériumok elszaporodnak a fogban és kialakul egy fogászati góc. Ezután a gócból a baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe és különböző távoli szervekben is gyulladást okozhatnak: ezt a jelenséget nevezzük gócbetegségnek. A fogászati gócok az immunrendszer túlműködését válthatják ki, és számtalan további tünetet okozhatnak, például hajhullás, kiütések, ízületi gyulladás, vesekárosodás is kialakulhat gócbetegség következtében.

Minél gyorsabban orvoshoz fordulunk panaszainkkal, annál kevesebb esély van a gócbetegség kialakulására. A fogorvosok is ezért javasolják a pácienseknek, hogy legalább évente egy alkalommal vegyenek részt egy állapotfelmérésen.

A gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés ára fogászatunkon 33000 forinttól kezdődik (2020. februári ár). Azonban páciensenként eltérhet a szükséges beavatkozások száma és fajtája, ezért pontos költségeket csak a kezelési terv felállítása után tudunk mondani Önnek. A gyökérkezelés ára megtekinthető szolgáltatás áraink között is.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!