Gyökércsúcs Rezekció

Az elhalt vagy gyökérkezelt fogak gyökércsúcsán ciszta vagy granuloma (krónikus gyulladás) alakulhat ki. Bármelyik elváltozásról is van szó, kezelése során általában gyökércsúcs rezekciót alkalmazunk.

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mit jelent a gyökércsúcs rezekció?

Szájsebészeti módszerrel kitisztítjuk a cisztát, vagy a granulomát és eltávolítjuk a gyökércsúcsot, amiből a folyamat kiindult.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Első lépésként egy metszést kell ejteni az ínyen, majd speciális fúróval, steril körülmények között eltávolítjuk a cisztát vagy granulomát és a gyökércsúcsot. Ezután a sebet pár öltéssel összevarrjuk. Vésést soha nem alkalmazunk. A varratokat egy hét elteltével lehet eltávolítani, az íny sebe ezalatt begyógyul. A beavatkozás a szájsebészeti műtétek közül talán a legkisebb, nem túl megterhelő, egyszerű estben kb. 20 percig tart. A beavatkozást követően a panaszok a seb megfelelő kezelésével csökkenthetőek.

Mi történik a műtét után?

A kitisztított terület visszacsontosodása a műtétet követően ideális esetben azonnal megkezdődik, azonban még hónapokon keresztül tart. Ezért kontroll röntgent csak fél év elteltével érdemes készíteni, ekkor már látható, hogy a gyógyulási folyamat rendben zajlik-e. Ha a ciszta vagy granuloma kiújul, akkor vagy újra panaszossá válik a kezelt fog, vagy a kontroll röntgenfelvételen újra látható a gyökércsúcs körüli elváltozás. Ilyen esetekben a fog kezelésére vagy újabb resectio és retrográd gyökértömés jön szóba, vagy a fog eltávolítása, aminek hatására a krónikus gyulladás magától megszűnik.

Rezekció: a fog megmentésére irányuló utolsó lehetőség

Resectio előtt, amennyiben lehetséges, új, tiszta gyökértömést készítünk, hogy ezzel is javítsuk a gyógyulás lehetőségét. Ha a fogba korábban csapot ragasztottak, vagy gyökértömésre cementet alkalmaztak, akkor a régi gyökértömés cseréje nem lehetséges, ilyenkor a resectio hosszú távú gyógyulási esélyei is rosszabbak. A resectio kapcsán szem előtt kell tartani, hogy ez a beavatkozás a fog megmentésére irányuló utolsó utáni lehetőség. Ha nem jár sikerrel, akkor a fogat sajnos el kell távolítani.
A sikertelenség sajnos a leggondosabb műtéti ellátás során is előfordulhat, aminek az oka az, hogy a gyökércsatornában a legtisztább gyökértömés után is marad egy kevés baktérium. Ha ezekkel a szervezet immunrendszere lokálisan, bent a csont mélyén nem tud megbirkózni, akkor ciszta vagy granuloma alakulhat ki újra.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!