A fogmosás igazi művészet: el kell sajátítani a megfelelő technikát és minden csínját-bínját, hogy fogainkat megfelelően tisztítani és ápolni tudjuk. Korábban egy részletes írásban már foglalkoztunk a szájhigiénés kezelések fontosságával. Ezúttal viszont összegyűjtöttük, mit tehetünk otthon fogaink egészsége érdekében.

Mikor mossunk fogat?

Örök dilemma, hogy reggel vagy este kell inkább fogat mosni. Természetesen mindegyik egyformán szükséges és napi kétszeri fogápolással az egészséges fogazat hosszú évtizedeken át remek állapotban tartható. Viszont úgy tartják, hogy az egész napi lepedéket a legjobb este eltávolítani a fogzománc felületéről. Éjszaka ugyanis a szervezet a regenerálódásra koncentrál és lelassul a nyáltermelés. Ez a folyamat kedvez a baktériumok elszaporodásának és hosszú távon az esti fogmosás elmaradása fogkő képződéséhez és fogszuvasodáshoz vezet.

A másik fontos szempont a fogmosás időzítése terén, hogy reggeli előtt vagy után ejtsük meg. A logika úgy diktálná, hogy étkezést követően mossunk fogat, hiszen friss lehelettel szeretnénk munkába indulni a nap első kávéja után. Viszont miközben rágunk a szájüregben termelődő enzimek fellágyítják a fogzománcot. Így nem ajánlatos rögvest a szájunknak esni fogkefével miután lenyeltük az utolsó falatot. Legalább 30 percet várjunk vagy pedig még a reggelit megelőzően mossunk fogat ébredés után.

A helyes fogmosási technikák nyomában

Hány percig mossunk fogat?

Az emberek többsége körülbelül 1 percig mossa a fogát. Ez kevés ahhoz, hogy a szájüreg teljes egészét kielégítően meg tudjuk tisztítani. Minimum 2-3 percet szánjunk alkalmanként a fogmosásra. Ha hagyományos fogkefét használunk, akkor minden területen 5-10 körkörös mozdulatot végezzünk. Az elektromos fogkefékben manapság már automatikus időzítés van, így csak arra kell koncentrálnunk, hogy mindkét fogsorra azonos figyelmet fordítsunk.

Van egyetemes fogmosási technika, ami mindenkinél beválik?

A helyes fogmosást a fogászati szakirodalomban módosított Bass-technikának nevezik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre maximum 2-4 fog tisztítását kell megcélozni a fogkefével. A fogak külső oldalát körkörös, míg a belső felét sepregető mozdulatokkal kell megmosni és a fogkefét ne emeljük el a fogak felszínétől. A fognyakhoz közel tartva haladjunk, ezzel az úgynevezett interdentális területek is megtisztíthatók. A Bass-technikán kívül még jó néhány hivatalos módszer létezik, de inkább csak a szakma beszél róluk. Ellenben kevesen tudják, hogy sok esetben személyre szabott fogmosási technikát is meg kell tanulni:

  • fogszabályzó viselésekor
  • fogpótlásokat viselő pácienseknek
  • implantátumot viselő pácienseknek
  • egyes életmódbeli szokások esetében, például dohányosok részére is létezik egyéni módszer
  • kisgyermekek esetében a megfelelő fogkrém és fogkefe kiválasztására kell ügyelni

 

fogmosás kislány fogat mos

A kisgyerekek speciális fogmosási rutint alakítanak ki

 

Milyen a jó fogkrém?

A legfontosabb a helyes fogmosás technika elsajátítása, de megfelelő fogkrém választásával is tehetünk fogainkért. Általában az alapján veszünk fogkrémet, hogy melyik a legújabb vagy épp milyen a csomagolásuk. Pedig érdemesebb lenne az alábbi szempontok alapján dönteni:

  • Fogszuvasodás elleni fogkrémek: mindenkinek javasoltak (6 éves kor felett) a fluorid tartalmú fogpaszták, amelyek megerősítik a fogzománcot, és segítenek megelőzni a szuvasodást.
  • Ínygyulladás ellen: az ínygyulladás több tényezőtől kialakulhat, de leggyakrabban a nem megfelelő fogmosási technika és az emiatt kialakult fognyaki fogkő áll a hátterében. Alapos szájápolással és az ínygyulladás esetére javasolt fogkrémekkel jelentős eredményeket lehet elérni a panaszok csökkentésében.
  • Fehérítő fogkrémek: az előző generáció tagjai még előszeretettel mostak fogat szódabikarbónával, ugyanis a felszabaduló oxigén molekulák semlegesítették az elszíneződéseket. A bikarbonát tartalmú fehérítő fogkrémek ugyanezen a metóduson alapszanak és mérsékelten javítanak a fogak például kávé és dohányzás okozta sárgaságán.
  • Fognyaki érzékenység csökkentésére: a fogainkba hirtelen fájdalom hasíthat, ha nagyon hideg vagy forró ételekkel, italokkal találkoznak. A fognyaki érzékenység megszűntetésére kifejlesztett termékek a dentincsatornák lezárására törekszenek és tartós használtuk általában javulást hoz.

fogkrém

Neked vajon melyik fogkrém a legideálisabb?

Amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni fogmosás során:

A Fogközök tisztítása!

Ha már tökéletesítettük a Bass-technikánkat, még akkor is van mit tanulni a szájhigiéniáról. A lepedék – orvosi nevén dentális plakk – alattomos jelenség: a fogakon megtapadó baktériumok, levált hámsejtek, fehérjék és szénhidrátok lerakódásának összessége. A plakk okozza a fogszuvasodást és az ínybetegségek nagy részét. Hiába távolítjuk el az egész napos lepedéket a fogak külső felületéről, a plakk a fogközökben is megtalálható, ahonnan fogkefével nem lehet eltávolítani. Könnyen elkerülhetjük ezt a problémát, ha minden nap fogmosás után fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével áttisztítjuk a fogak közötti területet. Ezeknek az eszközöknek a használatához dentálhigiénikus munkatársaink a fogkőszedés során segítséget nyújtanak rendelőnkben.

fogselyem

A fogselyem helyes használata

A megfelelő otthoni fogápolás mellett a rendszeres fogorvosi ellenőrzés sem elhagyható! Kérjen időpontot szájhigiéniás kezelésre, mely során ultrahangos fogkő eltávolítást végzünk és tanácsokkal látjuk el Önt!