Implantációs fogpótlások

Implantációs fogpótlásra van szüksége? A Pont32 Fogászatnál 17 év tapasztalattal várjuk pácienseinket fogászati implantátum beültetés, műgyökérbeültetés és fogbeültetés kezelésekre.

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mit jelent az implantációs fogpótlás?

Fogászati implantátum beültetése során egy speciálisan erre a célra kifejlesztett titán csavart ültetünk be az állcsontba a korábbi fog helyére. Néhány hónap várakozási idő után, ha az implantátum becsontosodott, ugyanúgy használható, mint egy fog, tehát koronát, hidat lehet rá készíteni, vagy kivehető fogpótlás elhorgonyzásában vehet részt.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Először az ínyen metszést ejtünk, majd speciális, az implantátumhoz való fúrók alkalmazásával előkészítjük a helyet az implantátum számára. Ezt követően az implantátumot becsavarjuk az előkészített csontfészekbe, majd pár öltéssel összevarrjuk felette az ínyt. A beavatkozás időtartama általában nem több 20 percnél. A 100 százalékos érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes és kevésbé megterhelő, mint egy foghúzás. A beavatkozást követően a seb gyógyulásnak időt kell hagyni, így a fog később illeszthető be a helyére.

Implantációs fogpótlás típusai

  • szóló korona készítése implantátumra
  • implantátum elhorgonyzású híd készítése
  • körhíd implantátumokon
  • kivehető fogpótlás implantátumokon
  • all-on-four (fix fogpótlás négy implantátumon)

Hogyan működik az implantációs fogpótlás?

Hiányzik egy foga?

Az implantátum begyógyulását követően az implantátumba behelyezzük a hozzá tartozó fejet (műcsonkot) és erre készítünk szóló koronát (korona implantátumra).

Több foga hiányzik?

Az implantátumokra hidat készítünk, hasonlóan a fogakhoz. Ilyenkor a híd két végén egy-egy implantátum szolgál pillérként, és a közöttük levő területet pótolja a híd, amely rá van cementezve vagy csavarozva az implantátumokban lévő műcsonkokra. (híd implantátumra).

Minden foga hiányzik, de nem lehetséges annyi implantátum beültetése, amennyi a körhíd készítéséhez szükséges?

Készíthető kivehető fogpótlás implantátumra. Ebben az esetben az implantátum segít rögzíteni a kivehető fogpótlást, de az bizonyos helyeken ráfekszik az ínyre is. Legegyszerűbb esetben két implantátumot ültetünk be alsó fogsor stabilizálásához. A két implantátumra egy-egy patentszerűen működő gömbfej kerül, amely hozzákapcsolódik a fogsorban elhelyezett negatívjához. Ez a módszer sokat segít a teljes alsó fogsor rögzítésében.

Gyakran előfordul, hogy az oldalsó régiókban (az őrlőfogak helyén) nem áll rendelkezésre elég csont implantátumok beültetéséhez, míg a frontfogak helyén igen. Ilyenkor készíthető ún. stéges fogpótlás. Ilyen esetekben 4 implantátumot ültetünk a frontfogak helyére, majd a gyógyulást követően összekötjük az implantátumokat egy merevítőrúddal. A kivehető fogsor a merevítőrúdhoz kapcsolódik hozzá nagyon erősen egy patentrendszer segítségével.

Lehetséges körhíd akár 4 implantátumra?

Igen, bizonyos estekben lehetséges, hogy összesen 4 db implantátumra fix, rögzített fogpótlás (körhíd) kerüljön. Ennek a módszernek a neve:  “All-on-4” (“Minden négyen”). Ha a 4 implantátumot a megfelelő pozícióban és hosszúságban lehet beültetni, akkor nincs többé szükség 6-8 implantátumra egy körhídhoz!  Panoráma röntgen készítésével általában eldönthető, hogy az adott páciensnél alkalmazható-e a módszer.

Az “All-on-4” módszer előnyei:

  • Rögzített fogpótlás – nem kivehető!
  • Egyszerűbb beavatkozás
  • Alacsonyabb költségek
  • Rövidebb gyógyulási idő
Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!