fogbeültetés

A fogbeültetés vagy másnéven fog implantáció nagyjából 20-25 éve vált népszerű fogászati eljárássá, manapság pedig a műgyökér beültetés a legbiztonságosabb, legtartósabb és legesztétikusabb módja a fogpótlásnak. Ismerje meg a fogászati implantáció legfőbb lépéseit!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Fogbeültetés menete

Állapotfelmérés: az implantálás gondos és alapos tervezéssel kezdődik. A fogorvos panoráma röntgent és szükség esetén CT felvételt is készít, hogy felmérje a foghiányos terület állapotát. Ezután a pácienssel egyeztetik a fogpótlás menetét és az esetleges kiegészítő kezeléseket.

Foghúzás: előfordulhat, hogy fogmaradvány található a beültetésre váró területen, melyet először el kell távolítani. A foghúzás és a kiértékelt képalkotó vizsgálatok alapján az orvos azt is meghatározza, hogy mennyi időt kell várni az implantálás előtt és, hogy kell-e esetleg csontpótlás.

Csontpótlás: az implantáció csak akkor lehetséges, ha az állcsontokban megfelelő mennyiségű és minőségű csont található. Sajnos minél tovább áll fenn foghiány a páciens szájüregében, annál jobban csökken a csontállomány. Ha nincs elegendő csontmennyiség a fogimplantátum befogadására, akkor csontpótlást kell végezni, melynek többféle módja van (pl. sinus lift, állcsont vastagítása stb.). A csontpótlások után sokszor 4-6 hónapot kell várni a csavar beültetéséig.

Fogbeültetés: a titánból készült műgyökér implantálása egyszerű esetben a foghúzás után 6 héttel később megtörténik, bonyolultabb esetben lehet, hogy csak a csontpótlást követő hatodik hónap tájékán esedékes. Frontfogak esetén a foghúzással egy időben implantálást is végzünk bizonyos esetekben. Minden páciens csontozata más, ezért egyénileg kell meghatározni, hogy mennyit kell várni az implantátum behelyezéséig.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben zajlik, a páciensnek tehát nem okoz semmilyen fájdalmat a csontfészek kialakítása és a becsavarozás. A műtét végén az ínyt varratokkal bezárjuk és megkezdődhet a 3-4 hónapig tartó gyógyulás időszaka, ami alatt ideiglenes pótlást (hidat, koronát vagy kivehető pótlást) alkalmazunk az esztétikus mosoly érdekében.

A fogkorona felhelyezése: amikor az implantátum teljesen becsontosodott, akkor lenyomatot veszünk róla és elküldjük egy precíz, jól felszerelt fogtechnikai laborba, ahol a végleges cirkónium vagy fémkerámia korona elkészül rá.

A becsavart korona színben és formájában is tökéletesen passzol a páciens többi fogához, teljesen természetes hatást kelt. Ráadásul rágás közben olyan, mintha igazi fog lenne: roppanós gyümölcsöket, zöldségeket is bátran lehet a beültetett foggal fogyasztani.

Miért érdemes fogbeültetést választani?

  • Fog implantációval akár egy teljes fogsor pótolható, így előnyös azoknak, akik nem szeretnének kivehető műfogsort viselni.
  • Csiszolás nélkül lehet pótolni az elvesztett fogakat, így a szomszédos fogak nem sérülnek fogbeültetéskor.
  • A rágóképességet 100 százalékban vissza lehet állítani: a becsavarozott implantátum az eredeti fogakhoz hasonló rágóerőt tesz lehetővé.
  • Az implantálás során a páciens ténylegesen kap egy új pillért (ellentétben a híddal vagy a kivehető pótlásokkal), amire egész élete során lehet építkezni.

Fogbeültetés árak 

A fogbeültetés árát az implantálás tervezésekor határozzuk meg, melyek esetenként eltérők lehetnek, attól függően, hogy kell-e csontpótlás ill. milyen felépítmény kerül az implantátumra. Minderről részletes kezelési tervet adunk a pácienseknek. Szerencsére a műgyökér kilökődési aránya rendkívül alacsony (2-5 százalék), ezért csak ritka esetekben kell megismételni a beavatkozást. Ilyenkor rendelőnkben garanciálisan végezzük az új implantátum beültetését. A sikeres fogpótlást követően is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiéné fenntartására, így akár örök életű fogpótlás lehet az implantáció.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!