Mit jelent az implantológia?

Az implantálás magyarul beültetést jelent. Az implantációs beavatkozások során, sokszor műtét útján, a fogak alapjául szolgáló állcsontba kerülnek be a fogakat pótló anyagok. Ezzel foglalkozik az implantológia a fogászatban.

Mikor van szükség implantológiai beavatkozásra?

Vannak olyan helyzetek, amikor a fogak megmentésére nincs több lehetőség hagyományos fogászati kezelésekkel, például gyökértöméssel. Ilyenkor a fogorvosunk a fog eltávolítását fogja javasolni. Azonban a kihúzott fogak egy tartós hiányérzetet okoznak, sőt hosszú távon rontják a rágás minőségét, ami akár emésztési gondokhoz is vezethet. Az implantológia az ilyen jellegű gondokra nyújt tartós megoldást.
A 21. századi fogászatban a legmodernebb anyagokat használjuk a fogpótlásokhoz, amik garantáltan tartósak és nem járnak irritációval a száj, íny vagy állkapcsok számára. A pótlások történhetnek egyesével, megőrizve a szomszédos egészséges fogak állapotát. Mint mindig, most is felhívjuk rá a figyelmet, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés elkerülhetetlen. Az implantációt igénylő fogprobléma esetén ez fokozottan érvényes, hiszen minél hamarabb sikerül felismerni a bajt, annál több fájdalomtól és költségtől kíméljük meg magunkat. A fogpótlás ráadásul segít visszanyerni pácienseink önbizalmát is, hiszen nem kell aggódniuk a kihúzott fogakkal járó hiányos mosoly miatt.

Az implantológia főbb területei

Az implantológia leggyakrabban előforduló kezelése az implantációs fogpótlás készítése. Ilyenkor egy speciális fogászati titán csavart ültetünk az állcsontba, amelyet miután becsontosodott kiegészítünk koronával vagy híddal. A csontosodás viszonylag hosszú ideig tart, pácienstől függően 3-6 hónap is eltelhet. A fájdalommentes alapeljárás viszont mindössze egy-másfél órát vesz igénybe és elegendő helyi érzéstelenítés is a beavatkozáshoz.
Implantológiai kezelések során kiemelten fontos, hogy a fogpótlások alapjául szolgáló műgyökérnek elegendő helye legyen az állkapocsban, amihez rögzítik. Vannak olyan esetek, amikor vékony az állcsont csontszövete vagy elsorvadt az adott területen. Ilyenkor csontpótlás is szükséges.
Hasonló jellegű gondot jelent az arcüreg mérete és elhelyezkedése a beültetendő fogpótlás helyéhez viszonyítva. Ha az arcüreg túl közel helyezkedik el, akkor arcüregemelésre (sinus-lift) lesz szükség. Ez általában a felső állcsont nagyőrlőknél elhelyezkedő részén történik.

Mi történik az implantációt követően?

Az implantátummal ugyanúgy kell bánni a mindennapokban, mint a természetes fogainkkal. Rendszeresen kell ápolni őket, különben elveszíthetjük a beültetett implantátumot. A becsontosodás során előfordulhat gyulladás vagy irritáció. Ilyenkor kérjünk orvosunktól időpontot ellenőrzésre. A csontosodási folyamat végén tudunk visszatérni a korona vagy a híd felhelyezésére.

Implantológia pont32