Fogkorona készítés

Fogkorona készítés abban az esetben ajánlott, ha a fog szerkezete annyira megsérült, hogy töméssel az eredeti formát már nem lehet helyreállítani. Segítünk visszaállítani fogai szépségét: foglaljon időpontot még ma!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mit jelent a fogkorona? 

A fogászati korona olyan fogpótlás, amelynél a fog gyökerének megléte nélkülözhetetlen – legyen szó valódi vagy műgyökérről. Fogkorona lehet a megoldás minden olyan fogászati esetre, mely a fog sérülését vagy meggyengülését jelenti. Nagyobb kiterjedésű foghiány esetén fogkoronák együttesét, úgynevezett fogászati hidat használunk. Ez a módszer több korona összeragasztását jelenti: a foghiányos területet úgy íveljük át, hogy egy koronát támpontnak használunk, és arra építjük rá a többit.

Fogkorona eljárások típusai 

A fogaknak nem csak a rágásban van jelentős szerepe, hiszen az esztétikus fogsor helyreállítása javítja a komfortérzetet és magabiztosságot. A mai modern fogászati eljárásokkal higiénikus és esztétikus megoldások érhetők el. Régebben a koronák és hidak készítéséhez a fogakat kúp alakúra lecsiszolták. A korona belső váza fém volt, kívülről pedig kerámia leplezés borította felszínét. A fém koronaszéleket az íny alá rögzítették, hogy rejtve maradjanak. Sajnos ez a módszer azonban az íny gyulladását idézhette elő.

A mai modern fogászatban vállas preparációs formát használunk a fogak előkészítéséhez. A fogon kis peremet (vállat) alakítunk ki fúrással, és a korona erre tud feltámaszkodni. Ez segít megelőzni az ínygyulladást. Számítógépes tervezés és előállítás során rendkívül pontos koronailleszkedést tudunk elérni. Ezeket a legkorszerűbb fogtechnikai laboratóriumokban végzik el a szakemberek.

Rendelőnkben a fogpótlás készülhet hagyományos eljárással (porcelánnal bevont fém), préskerámiából vagy cirkonium alappal. A leggyakrabban a fémkerámia kivitelezést választják a páciensek, mivel minden fog esetében alkalmazható, rendkívül erős és az ára is kedvezőbb. A frontfogak esetében a teljes porcelán korona a célravezető (préskerámia vagy cirkónium korona). A fémet nem tartalmazó fogpótlásokkal ugyanis esztétikusabb látványt lehet elérni az elülső fogaknál.

Cirkon korona

A cirkon korona rendkívül jó választás lehet, ugyanis számos előnye ismert:

  • esztétikus és egyben időtálló
  • áttetszőség: a valódi fogakra megszólalásig hasonlító látvány
  • erős
  • jó megoldás a fémallergiások számára is

Az úgynevezett CAD/CAM technológiával ezredmilliméter pontos illeszkedést lehet kialakítani a fog és a korona között. Ezáltal a cirkónium koronák komfortosabbak és egészségesebbek.

Hogyan készül a fogkorona?

A fogászati korona készítése egy több lépésben végzett eljárás. Fogszakorvosaink munkáját tapasztalt fogtechnikus csapat támogatja, hogy pácienseinket minél hamarabb magabiztos mosolyhoz segítsük.
Első alkalommal a diagnosztikára kerül sor: felmérjük a fog állapotát, kezelési tervet készítünk, amelyet betegünkkel egyeztetünk. Az első technikai állomás a fog csiszolása, melyre először egy ideiglenes pótlás kerül. Ez biztosítja a rágóképesség és az esztétikus látvány fenntartását, amíg a végleges fogkorona elkészül. Lenyomatvétel után a fogtechnikusok elkezdik a korona készítését a minták alapján. A korona próbája után, ha a páciens és az orvos is elégedett, a fogpótlás beragasztásra kerül.
A fogkorona árak technikáktól függően igen változatosak lehetnek. Kérjen időpontot konzultációra, illetve az aktuális fogkorona árakról honlapunkon is tájékozódhat.
A rágóképesség fenntartása mellett többi fogunk védelme is fontos szempont. Érdemes a fogpótlásról időben gondoskodni. Fogsora egészsége érdekében ne halogassa a szükséges kezelések elvégzését!

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!