Koronák készítése

Korona készítése abban az esetben ajánlott, ha a fog szerkezete annyira meggyengült, hogy töméssel már nem tudjuk az eredeti formát, rágófunkciót helyreállítani.

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Korona készítés modern módszerekkel

A hagyományos koronák és hidak régebben fémkerámiából készültek, hagyományos preparálási (csiszolási) technikával. A fémkerámia korona azt jelenti, hogy a korona belső váza fém, kívülről pedig kerámia leplezés borítja az összes felszínét.

Ebben az esetben, hogy a fém ne látszódjon, a koronát olyan hosszúra készítették, hogy az íny alá érjen be, hiszen így elrejthető volt a korona széle. De ebben az esetben sajnos az ínyen egy kékes-lilás szegély jelent meg, illetve a nem megfelelő széli záródástól ínygyulladás alakult ki.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a mai modern fogászatban az ún. vállas preparációs formát használjuk. Ez azt jelenti, hogy a fogon körben egy kis peremet (vállat) alakítunk ki picivel az íny szintje alatt, így a korona széle pontosan erre a vállra tud feltámaszkodni.

Kívülről pedig nincs átmenet a fog és a korona között, ezért ínygyulladás, tasak sem alakul ki. Manapság a fémmentes koronákat számítógépes tervezés és előállítás (CAD/CAM) segítségével készítik a fogtechnikai laboratóriumokban, hogy a fogpótlás és a fog találkozása még pontosabb, még tökéletesebb legyen.

Az így előállított koronák funkciója és esztétikája a mai modern fogászat minden követelményének és elvárásának megfelel.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!