Parodontológus jelentése: mivel foglalkozik a parodontológus?

Akik rendszeresen járnak fogászati kezelésekre vagy rutinvizsgálatokra, előbb vagy utóbb találkoznak a parodontológus kifejezéssel. A parodontológus szakorvos a fogorvosok közül az a specialista, aki a fogágy, az íny és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik.

parodontológia

Milyen betegségekkel foglalkozik a parodontológus?

A parodontológus szakorvos elsősorban az íny, a fogágy és a nyálkahártya gyulladásaival, azok okainak feltárásával és megszüntetésével foglalkozik. Ha a gyulladás huzamosabb ideig fennál akkor lesz szükség komolyabb fogászati kezelésekre is, hiszen a nem megfelelően karbantartott fogágy könnyen fogak elvesztéséhez vezethet. A fogszuvasodás mellett a fogágybetegésegek okozzák a legtöbb fogvesztést.
A parodontológiai (vagy fogágyi) betegségek közé soroljuk a következőket:
• ínyvisszahúzódás
• ínysorvadás
• ínygyulladás
• fogágy gyulladás

Hogyan alakulnak ki az ínygyulladások?

Először is azt kell megértenünk milyen természetes és egészséges állapotában az íny és a fogak kapcsolata. Az egészséges fogíny szorosan körbe öleli a fogakat és a fogágy stabilan tartja azokat. Azonban a mindennapi étkezések során lepedék kerül a fogakra és az ínyre, ami a nem megfelelő fogtisztítás miatt tartósan megmarad és fogkő képződik. A fogkő pedig a baktériumok melegágyaként szolgál. Ezek a baktériumok fogják fokozatosan megbontani a korábban említett szoros kapcsolatot a fogak és az íny között. A kialakult védtelen résekben pedig még több lepedék, baktérium és fogkő fog megtelepedni. Ezáltal kialakul fogínygyulladás, később pedig fogágy gyulladás. Szakorvosi kezelés nélkül csak idő kérdése a fogak elvesztése.

Mik a legfőbb tünetei az ínybetegségeknek?

Ha nem tökéletes a mindennapi szájápolási technikánk, akkor előbb vagy utóbb a következő tünetekre lehetünk figyelmesek:
• látható elváltozások az ínyen (duzzadt, vörös színű, könnyen vérzik)
• a fogkő- és lepedékképződés láthatóvá válik
• fogínyvérzés
• kellemetlen szájszag
• meglazult fogak
Fontos megemlíteni, hogy a kezdeti stádium a fogínybetegségek kialakulása során csak nagyon kevés ember esetében jár fájdalommal, ha viszont megjelenik, akkor komolyan kell venni a kezelését. Elkerülhetjük a komolyabb gondokat, ha rendszeresen járunk fogászati kontrolra (érdemes legalább félévente). Így a fogorvosunk még időben fel tudja ismerni a bajt és kezelheti azt, mielőtt komoly betegség alakulna ki.
Ne felejtsük el a megfelelő szájápolást sem. Minden nap legalább kétszer mossunk alaposan fogat, használjunk fogselymet, vagy fogköz tisztító kefét. Napi pár perc törődés csodákra képes!