Porcelán korona

A porcelán korona az egyik leggyakrabban használt fogpótló eljárás a fogászatban. Kérjen időpontot fémkerámia, préskerámia vagy cirkónium alapú porcelán korona készítésére!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

A porcelán korona típusai

A köznapi szóhasználatban porcelán korona elnevezéssel illetjük azokat a fogkoronákat és fogászati hidakat, melyek kerámia leplezéssel készülnek. Azonban ez a fogalom a mai modern fogászatban több típusú fogkorona neve is egyszerre: a fémkerámia, préskerámia és cirkónium korona is beletartozik a kifejezésbe. Az alábbi táblázat részletesen bemutatja a porcelán korona fajtákat a legfontosabb tulajdonságok alapján:

Jellemzők

Fémkerámia korona Préskerámia korona Cirkónium korona

Anyaghasználat

A fém alapot borítja a porcelán. Kizárólag porcelánból készül. Kerámia borítású cirkónium váz.
Használható rágó és frontfogak esetében is? Igen. Általában csak az elülső fogak esetében ajánlott. Igen, használható.
Látvány Kevésbé szép megoldás, ugyanis a fém lilás-kékes elszíneződést okozhat a fogínnyel való érintkezésnél. Rendkívül esztétikus, ezért kifejezetten ajánlott a metszőfogak sérülésének, hiányának korrigálására. A cirkónium áttetszősége megegyezik a valódi fogakéval, ezért bátran alkalmazható frontfogak esetében is.
Árnyalat Könnyen elszíneződik a fém váz miatt. Megegyezik az igazi fogak színével és élethű. Tökéletes esztétikai hatást nyújt a többi foggal megegyező árnyalatú cirkon korona.
Teherbírás Nagyon teherbíró. A három közül a préskerámia koronák bírják a legkevésbé a használat megpróbáltatásait, kifejezetten sérülékenyek. A cirkon koronák nemcsak a gyönyörű fogak látványát keltik, de maximálisan időtállók is.
Fémallergia Fémallergiás pácienseknél nem alkalmazható a fémkerámia korona. Nem jelentkezik, ezért fémallergiások is használhatják. A cirkon korona fémmentes fogászati fogpótlás, fémallergiásoknak is ajánlott.
Ár Kedvező árfekvésű fogpótló megoldás. Az igényes, általában kézi kidolgozás miatt magasabb árkategóriájú fogpótló eljárásnak számít. A cirkon-oxid alapú koronák drágább, de hosszú élettartamú fogászati megoldások közé tartoznak.

A fenti ábra is igazolja, hogy az egyes típusoknak előnye és hátránya is létezik. A porcelán korona árak és a porcelán korona élettartama is nagyban függenek az anyaghasználattól. A kerámia borítású cirkon koronák teljesítenek legjobban a hat felsorolt nézőpont alapján.

Porcelán korona megszokása

A páciensek gyakran fordulnak kezelőorvosukhoz az alábbi témakörben: mennyi idő alatt lehet megszokni a koronát? Minden fogmű és fogsor más, ezért nincs egyetemes válasz a kérdésre. Amennyiben a kezdeti diszkomfort érzeten kívül nincs más panasz, úgy csak idő kérdése, hogy a beteg megszokja új fogát és mosolyát, de általában 2-3 nap alatt elmúlik a fogpótlás okozta szokatlan érzés.

A Pont 32 Fogászaton készült fogpótlásokra rendeltetésszerű használat esetén 2 év garanciát vállalunk. Magas színvonalon végzett fogászati beavatkozásainkkal rágóképessége ismét tökéletes lesz: bátran fogyaszthat a rögzített esztétikus fogkoronákkal akár nyers zöldséget, gyümölcsöt és rágós ételeket is!

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!