Fogászati röntgen

Fogászati állapotfelmérés gyorsan, kényelmesen, modern röntgen eszközökkel.

fogászati röntgen ikon

Fogászati röntgen diagnosztika

A fogászati röntgen egy alapvető diagnosztikai módszer. Orvosaink a kontroll során olyankor végzik el, ha egy adott foghoz, állcsonthoz kapcsolódó területen elváltozást észlelnek és szabad szemmel nem tudják megállapítani a pontos diagnózist. A fogröntgen segítségével az orvosok és szájsebészek precízen fel tudnak készülni a beavatkozásra.

Mikor szükséges fogászati röntgen?

Számos fogbetegség nem észlelhető pontosan felületi megtekintéssel. Ilyenkor szükséges egy mélyreható vizsgálat, aminek egyszerű és hatékony módszere a fogászati röntgen. A fogászati röntgen rutineljárásnak számít abban az esetben, ha a páciens először jár egy panasszal a fogorvosnál, korábban pedig még nem készült röntgenfelvétel. Leggyakrabban a következő esetekben használjuk:

  • fogszuvasodás kiterjedésének megállapítása
  • fog eredetű gyulladás vizsgálata
  • csontveszteség felmérése ínysorvadás esetén
  • csonthiány kiderítése implantálás előtt
  • arcüreg anatómiai sajátosságainak megismerése
  • fogszabályozás menetének kidolgozása

A kapott leletek alapján a fogászati vagy szájsebészeti kezelés a lehető legpontosabban végezhető el. A röntgenképeket a páciensek is megkapják, általában digitális formátumban, vagy kérésre nyomtatott verzióban.

Mire kell figyelni a fogászati röntgen során?

A hagyományos röntgenfelvételhez hasonlóan itt is be kell tartani néhány alapszabályt a sikeres vizsgálat érdekében. A röntgenfelvétel alapja a kis dózisú sugárzás átengedése a testen. Önmagában ez nem jelent fenyegetést az egészségre nézve, de például kismamáknál nem ajánlott ilyen típusú vizsgálatot végezni. A biztonság kedvéért egy ólommal bélelt mellényt kapnak a páciensek annak érdekében, hogy a belső szervek a legminimálisabb felesleges sugárzásnak se legyenek kitéve.

Szükséges-e valamilyen előkészület a páciens részéről?

Nem szükséges semmilyen speciális felkészülés. Normál módon lehet étkezni és inni a kivizsgálást megelőző órákban. Egy alapos fogmosás azonban mindig segít, mielőtt elindulunk a fogászati időpontunkra. Ezen kívül készüljünk fel, hogy a röntgenfelvétel készítése alatt nem szabad mozogni és nagy levegőt venni.

A fogszati röntgen típusai

Két nagy csoportba sorolható a fogröntgen:

  1. Intraorális: szájon belüli
  2. Extraorális: szájon kívüli

Intraorális módszerre lesz szükségünk, ha egy-egy fogról, annak gyökeréről vagy koronai részéről szeretnénk részletgazdag röntgenképet kapni. Extraorális módszert alkalmaznak a fogorvosok, ha panoráma röntgenre van szükség és nem feltétlenül csak a fogakban, de az azokat körülvevő ínyben vagy állkapocscsontban is eltérést sejtenek. A fogorvos a száj vizsgálata után fogja pontosan tudni, hogy milyen módszerre lesz szüksége a diagnózishoz.

Kapcsolódó szolgáltatások

Digitális kis röntgen >

Az egyes fogakról készült kis röntgenfelvételek egy ún. digitális röntgen szenzorra készülnek, ezáltal sokkal nagyobb, élesebb, pontosabb képet kapunk, mint a hagyományos filmre történő előhíváskor.

Digitális panoráma röntgen >

Rendelőnkben digitális panoráma röntgent használunk, amely segítségével átfogó képet kapunk a fogak és állcsontok állapotáról.

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!