Sinus lift arcüreg emelés

Sinus lift beavatkozás, avagy arcüreg emelés javasolt abban az esetben, ha a páciens felső állkapcsának természetes csontozata nem teszi lehetővé az implantátum beültetését. Professzionális szájsebészeti eljárásaink segítenek a megfelelő rágóképesség visszaállításában: foglaljon időpontot konzultációra!

fog érzéstelenítés
érzéstelenítés szolgáltatás

Mit jelent az arcüreg emelés? 

A sinus lift műtét a felső állkapocs egy speciális beavatkozása, mely során az állkapocs csontok magasságát megemelik csontpótló anyag használatával. Az eljárásra akkor van szükség, amikor a foghiányos terület feletti csontállomány valamilyen okból kifolyólag túl vékony és meg kell erősíteni az implantátum beültetése előtt.
Amikor a kis- és nagyőrlő fogakat elveszítjük, előfordul, hogy a fogak helye hosszú időn keresztül kezeletlen marad. Sajnos ilyenkor nagy esély van rá, hogy csontveszteség lép fel az adott területen, egyúttal pedig az arcüreg túl közel kerül az ínyhez. Ha a későbbiekben fogimplantátummal pótoljuk a kihúzott fogakat, akkor előtte fel kell mérni a felső állkapocs csontjának állapotát, hogy elférnek-e az implantátumok az arcüreg alatt a megmaradt csontban.
Ha a szájsebész túl alacsonynak ítéli meg az arcüreg helyzetét, akkor az új fogak beültetését sinus lift operáció előzi meg. A művelettel biztosítjuk, hogy az implantálás során nem fog megnyílni az arcüreg, súlyos kockázatnak kitéve ezzel a pácienst.

A sinus lift műtét típusai

A csontpótlás helyi érzéstelenítésben, ambuláns betegellátással zajlik, és kétféle módon tudja a szakorvos a csontpótló anyagot az arcüregbe juttatni:A csontpótlás helyi érzéstelenítésben, ambuláns betegellátással zajlik, és kétféle módon tudja a szakorvos a csontpótló anyagot az arcüregbe juttatni:

 1. Nyitott sinus lift, azaz laterális arcüreg emelés: a nyitott műtét esetében a beavatkozás a felső állcsont oldalsó felületén keresztül zajlik. Az íny feltárását követően a szájsebész egy csontablakot nyit és azon keresztül bejuttatja a csontpótló anyagot a páciens arcüregébe
 2. Zárt sinus lift, azaz longitudiális arcüreg emelés: a longitudiális műtét során a foghiányos terület felől történik a csontpótlás. A szájsebész felnyitja az ínyt és behatol egészen az arcüregig, ahol a csontot megnyitja és bejuttatja a csontpótló anyagot, általában az implantátummal egy időben.

Gyógyulás a sinus lift műtét után 

Az arcüreg emelés rutin műtétnek számít, de a gyógyulási folyamat meglehetősen körülményes és hosszú. Közvetlenül a sinus lift beavatkozás után az alábbiakra számíthat a páciens:

 • a terület megduzzad és fájdalmas lesz, melyre fájdalomcsillapító szedése javasolt
 • előfordulhat enyhe szájüregi és orrvérzés
 • kerülni kell az erős tüsszentést, köhögést
 • nem szabad orrot fújni, ugyanis a csontpótló anyag elmozdulhat a helyéről

Az első kontrollvizsgálat a műtét utáni 10-14. napon esedékes, amikor a varratok eltávolítása és egy ellenőrzés történik. A csontpótló anyag beépülése és a teljes gyógyulás átlagosan 4-6 hónapot vesz igénybe. Utána megtörténhet az implantációs fogpótlás.

Napjainkban a fogpótlásnak már számtalan módja létezik. A rágóképesség visszaállítása és a magabiztos mosoly az Ön érdeke. Ne halogassa a foghiány kezelését, hívja a Pont32 rendelőt és egyeztessünk konzultációs időpontot!

  Halasi Zsuzsanna

  Halasi Zsuzsanna

  praxis manager

  Fogászati problémája van?

  Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!