Szájhigiénés kezelés

Ahhoz, hogy a fogaink és fogpótlásaink megőrizzék egészséges állapotukat megfelelő szájhigiénére van szükség. Ennek része az otthoni fogápolás, de a rendszeres fogorvos vagy dentálhigiénikus által végzett szájhigiénés kezelés is.

szájhigiéniai kezelés ikon
szájhigiéniai kezelés szolgáltatás

Miért fontosak a szájhigiénés kezelések?

Az otthoni fogápolás legfontosabb része a fogmosás. Leghatékonyabban az elektromos fogkefék használatával tudjuk eltávolítani a fogakra rakódott friss lepedéket. Ha ez a lepedék sokáig marad a fog felszínén, a benne található baktériumok savtermelése miatt fogszuvasodás alakul ki. Ráadásul a nyálban található mészsók hatására fogkő is keletkezik, amit otthoni szájápolási módszerekkel nem tudunk eltávolítani.

A szájhigiéniai kezelés előnyei, menete

A professzionális szájhigiéniai kezelés a fogorvosi rendelőben történik dentálhigiénikus segítségével. Az ultrahangos fogkőeltávolítás során a depuráló fejet a fognyak mentén a foghoz érintjük, így a rezgések által a fogkő mintegy elporlad a fogon és vízsugár segítségével lemosódik.

Ezután a fogak fehérítő hatású polírozása következik. A fogakon található elszíneződéseket távolítjuk el, amiket a kávé, tea, cigaretta fogyasztása okoz. Ez egy intraorális homokfújó segítségével történik, majd a fog felszíneit egy kis forgó kefe segítségével simára polírozzuk.

Ezeket a kezeléseket érdemes rendszeresen elvégezni, mert ezzel nem csak a fogak és a fogíny állapotán tudunk javítani, de megelőzhetünk vele komolyabb fogászati problémákat is, mint például a fogágybetegség (parodontitis) kialakulását.

Mit lehet tenni otthon a szájhigiénia érdekében?

Fogmosással csak a fog felszínének egy részét tudjuk megtisztítani a lepedéktől és a felrakódásoktól. Ahhoz, hogy a fogak egymás felé néző felszíneiről is eltávolítsuk a lepedéket, fogselyem használata szükséges. A fogselymet a fogközökbe vezetjük, valamint mindkét fog oldala mentén az íny alá is eljuttatjuk. Ezzel a módszerrel a fogközökben lerakódott lepedéket hatékonyan el lehet távolítani.

Abban az esetben, ha fogpótlásunk van, szintén nagyon fontos annak ápolása, illetve a híd vagy korona alatt lévő fog védelme. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben is kell fogselymet használni, illetve a nehezen elérhető területekről különös figyelemmel kell eltávolítanunk a lerakódásokat. Ehhez különböző segédeszközök állnak rendelkezésünkre (Superfloss, fogköztisztító kefe).

Halasi Zsuzsanna

Halasi Zsuzsanna

praxis manager

Fogászati problémája van?

Segítünk fogai épségének, szépségének a visszaállításában és megőrzésében. Foglaljon nálunk időpontot!