Fájdalommentes kezelések fogászati érzéstelenítő segítségével

A fogászati érzéstelenítő szerek és módszerek fejlődése az egyik legnagyobb előnyt biztosítja a fogászatot kerülni próbálók és a rendszeres ellátást biztosítani akaró fogorvosok csatájában. 2019-ben már olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, amik a legjobban rettegő betegek számára is biztosítják a komfortos fogászati kezelést.

Ebben is segít az érzéstelenítés?

Természetesen a fájdalom teljes megszüntetése a fő cél így legfeljebb csak kicsit kényelmetlenül érezhetjük magunkat a szájüregben történő matatástól. De van pár egyéb pozitív hatása is a fogászati érzéstelenítőknek. Csökkentik a nyáltermelést, ami miatt könnyebb a kezelést lefolytatni. Csökkenti a véráramlást a beavatkozás területén . Illetve a páciens megnyugszik, aminek köszönhetően könnyebb rávenni a kooperációra a fogorvossal.

Milyen fajtái vannak az fogászati érzéstelenítésnek?

A túlságosan kényes beavatkozások esetén (főleg a szájsebészetben) szükség lehet altatásos kezelésre. Azonban az esetek döntő többségében elegendő a helyi érzéstelenítés. Itt a beavatkozás közvetlen közelében található idegrendszeri területet szükséges eltompítani – avagy teljes egészében kiiktatni – a kezelés idejére. A helyi fogászati érzéstelenítésnek három főbb kategóriáját különböztetjük meg:

  1. Nyálkahártya felületi érzéstelenítése: általában krémmel (Lidocain) történik. Pár másodperc alatt tompítja az érzékelést. Ez segíti, hogy minél inkább fájdalommentes legyen az injekció beadása.
  2. Terminális érzéstelenítés: ebben az esetben fogászati érzéstelenítő injekciót a kezelni kívánt fog mellé kell beadni. Akkor a leghatékonyabb ez a technika, ha szivacsos csontállományba kerül, hiszen az érzéstelenítő szer ott tudja legjobban kifejteni a hatását. Épp ezért főleg a felső állcsontok esetében alkalmazzuk.
  3. Vezetéses érzéstelenítés: az előző módszerrel szemben az alsó állkapcsok sokkal robusztusabbak, tömörebbek. Épp ezért a hasonló érzéstelenítő hatás elérése érdekében a kezelendő foghoz kapcsolódó idegszál mellé kell beadni az érzéstelenítő oldatot. Mivel ez szoros kapcsolatban van a teljes alsó állkapcsot átfogó idegtörzzsel, ezért nagyobb kiterjedésű lesz a zsibbadás is.

Milyen szövődményei vannak fogászati érzéstelenítésnek?

Mindig van kockázata a fogászati kezeléseknek, de kis odafigyeléssel ezek valószínűségét közel nullára csökkenthetjük. Általános szövődmény az érzéstelenítés alatt a félelem vagy egészségügyi okok miatti ájulás vagy szédülés. A fogorvos ki van képezve erre az esetre, inkább nézzük meg mi mit tehetünk:
• Ügyeljünk arra, hogy a vércukrunk rendben legyen! (Rendes étkezés pár órával korábban, esetleg pár kockacukor a kezelés előtt)
• Ne vegyünk fel szűk ruházatot, ami légszomjat okozhat!
• Figyeljünk rá hogy megfelelően hidratálva legyünk a kezelés előtt!
• Szóljunk az orvosunknak, ha valami gondot érzünk!
A Pont32 Fogászat és Szájsebészeten profi, modern technikákat alkalmazunk a fog érzéstelenítésre. Ne habozzon tehát időpontot kérni és mi garantáljuk, hogy egészségesebben és magabiztosabban távozik rendelőnkből!

fogászati érzéstelenítő