Ultrahangos fogkő eltávolítás

Az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy szájhigiénés kezelés, amely segítségével hatékonyan biztosíthatjuk a fogak egészségét. Nagyjából félévente elvégzett kezelés segítségével javul a fogak és a fogíny állapota, valamint szebbé válik a mosoly a lepedék eltávolítását követően. További előnye az ultrahangos fogkő eltávolításnak, hogy elkerülhetünk vele számos komolyabb fogászati problémát is.

ultrahangos fogkő eltávolítás Pont32 fogászat

De hogyan alakul ki a fogkő?

A mindennapok során az alapos fogmosás ellenére is maradnak olyan anyagok a szánkban, amik lepedék formájában lerakódnak fogainkra. Ha a lepedék kalcium-karbonáttal keveredik, akkor tartósan megszilárdul. Ez a meszesedési folyamat vezet fogkőképződéshez.

Milyen problémákhoz vezethet a fogkő lerakódás?

A legszembetűnőbb jelenség az elszíneződött fogkő megjelenése lesz a fogakon. Az elszíneződés elsődleges oka az erőteljes festő tulajdonságú anyagoknak tudható be: fekete tea, kávé, dohánytermékek vagy a cukros üdítőitalok. A tartós fogkőlerakódás ezen kívül kellemetlen szájszaghoz is vezet.

A fogkő lerakódások gyulladáshoz vezetnek. Ennek első jelei között van az ínyvérzés. Először csak erősebb fizikai nyomás vagy súrlódás hatására (akár a fogmosástól is), később pedig már az étkezések is kiválthatják a vérzést.

Legvégül átterjed az íny belső részeire a gyulladás és fogínybetegség alakul ki (parodontilis). Ilyenkor az íny és fogak kapcsolata laza lesz, ami a fogak elvesztéséhez, kihullásához vezet. Ezért javasolt minél hamarabb fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségét kérni, mivel a kezdeti stádiumban ez egy igen könnyen kezelhető fogászati probléma.

A fogkő eltávolítás menete

Az egyik legjobb technika az ultrahangos fogkő eltávolítás, melyet a Pont32 fogászat fogorvosai és dentálhigiánikusai is nagy szakértelemmel alkalmaznak. Ekkor egy speciális készülékkel depuráló fejet érintünk a fognyak mentén a foghoz. Az ultrahangos rezgés hatására a fogkő fokozatosan szétporlad. A maradványanyagot kíméletes, de erős vízsugár segítségével lemossuk. Az eljárás fájdalommentes és sérülésmentesen tisztítja a fogakat.

A második szakaszban a fogak polírozzuk, ami fehérítő hatású. Ez a fázis nem ugyanaz mint a fogfehérítés egyéb technikái, de rendkívül látványos eredményeket tudunk elérni, főleg ha hosszú idő telt el az előző fogkő eltávolítás óta.

Az erőteljes elszíneződéseket egy másodlagos technikával kell kiküszöbölni. Ezeket a korábban említett italok és cigarettázás okozhatja. Ebben az esetben alkalmazzuk az intraorális (szájüregi) homokfúvót, ami eltávolítja a makacs lerakódásokat. Végül egy apró forgó kefe segítségével egyenletesre és simára polírozzuk a fogak felszínét.

Mi történik kezelést követően?

Mint a legtöbb fogászati vagy szájsebészeti eljárásnál itt is óvatosan kell bánni a fogakkal egyéntől függően körülbelül egy-két hétig. Kezdetben az érzékenysége a fogaknak visszaáll az eredeti állapotára, ami élesen eltérhet a korábbi hónapok vagy évek során megszokott érzékelésünktől.

Végül pedig mivel már túl vagyunk egy sikeres ultrahangos fogkő eltávolításon, legközelebb bátrabban jelentkezhetünk be a Pont32 rendelőjébe a következő alkalommal. Érdemes fél évente elvégezni az ultrahangos fogkő eltávolítást.

Ultrahangos fogkő eltávolításra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!